vestnik

Pred začetkom šolskega leta policija opozarja na medvrstniško nasilje

Vestnik, 21. 8. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pred vrati je začetek novega šolskega leta, ko se bodo učenci in dijaki vrnili v šolske klopi ter se srečali s svojimi sošolci in vrstniki. Čas, ki ga nekateri z veseljem pričakujejo, je za druge zaradi medvrstniškega nasilja in ustrahovanja veliko težji.

Policija ob začetku šolskega leta opozarja na medvrstniško nasilje in neprijetnosti, ki jih to prinaša. Kot pojasnjujejo, gre pri nasilju nad vrstniki za različne oblike namernih agresivnih ravnanj, ki jih vrstnik ali večja skupina vrstnikov izvaja nad posameznim otrokom oziroma mladostnikom.

5f28118db9abcd5927acf3f5905e10ca
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Ta je ujet v mrežo nasilnega ravnanja vrstnikov, ki ga ustrahujejo, mu grozijo, ga žalijo ali nad njim izvajajo psihično in fizično nasilje, velikokrat pa žrtve nikomur ne povedo, kaj se jim dogaja. 

Medvrstniško nasilje, ki se pojavlja v različnih oblikah, je resen problem, ki je lahko in mora biti ustavljen. 

Kot dodajajo na policiji, se pri žrtvah medvrstniškega nasilja lahko pokažejo posledice, kot so slabo samospoštovanje in samovrednotenje, depresivnost, slaba samopodoba in sramežljivost, slabši šolski uspehi, izolacija, pogosto obolevanje ali odpor do šole, posledice lahko privedejo tudi do poskusov samomora. Zato je pomembno, da znake nasilja nad otroki pravočasno prepoznamo in ukrepamo ter tako preprečimo nadaljnje izvajanje nasilja nad njimi. 

45cd67bd08e5c87f02c9fee868c913f1
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.

Če ste žrtev nasilja med vrstniki: 

- ignorirajte nasilneža, povejte mu odločen NE in odidite stran,

- povejte prijatelju,

- povejte v šoli, 

- povejte doma staršem,

- povejte in zaupajte policistu.  

Poleg tega obstajajo tudi druge oblike pomoči za otroke, ki so žrtve medvrstniškega nasilja. Otroci se lahko obrnejo na svetovalni telefon za otroke in mladostnike Tom, lahko obiščejo varne točke za otroke v stiski ali točke osveščanja o varni uporabi interneta ali pa zapišejo svoja vprašanja in stiske skupnosti za mlade #tosemjaz. Vsekakor lahko vsako nasilje, tako otroci, ki ga doživljajo, kot drugi, ki so priče nasilju, to prijavijo neposredno policiji. 

medvrstniška-pomoč policija pomoč