vestnik

Pred začetkom šolskega leta v čebelarski zvezi opozarjajo na izbirni predmet čebelarstvo

Vestnik.si, STA, 10. 7. 2022
Dolenjski list
Čebelarstvo
Aktualno

Pred začetkom novega šolskega leta v Čebelarski zvezi Slovenije osnovne šole opozarjajo na možnost vključevanja v izbirni predmet čebelarstvo v zadnjem triletju. Cilj je, da učenci spoznajo pomen čebel in drugih opraševalcev za delovanje ekosistemov in človeka ter pomen odgovornega ravnanja z okoljem za varovanje opraševalcev.

Izbirni predmeti so način prilagajanja osnovne šole individualnim razlikam in interesom učencev. Učenci se lahko odločajo za določen izbirni predmet tudi z vidika nameravanega nadaljnjega šolanja. Učni načrt za čebelarstvo v osnovni šoli dopolnjuje in nadgrajuje razumevanje bioloških konceptov, usvojenih pri naravoslovju in biologiji v osnovni šoli.


Izbirni predmet čebelarstvo se izvaja za učence 7., 8. in 9. razredov po prenovljenem učnem načrtu, ki ga je sprejel strokovni svet za splošno izobraževanje junija leta 2018. V ospredju so biologija medonosnih in divjih čebel, koevolucija opraševalcev in rastlin ter pomen opraševalcev v okolju. Posebej so poudarjeni značilnosti avtohtone podvrste medonosne čebele - kranjske čebele in njen pomen za slovensko čebelarstvo, so sporočili s Čebelarske zveze Slovenije.

Čebelerjem so določene izjave zelo škodile
STA
Čebelarstvo
Poudarili so, da učenke in učenci pri omenjenem izbirnem predmetu spoznavajo pomen pestrosti opraševalcev za delovanje ekosistemov in za kmetijstvo. Preizkusili bodo osnove čebelarjenj, ga povezali z naravno in kulturno dediščino ter se seznanili s sodobnim poklicem čebelarja. Predmet je izvedljiv tudi v primeru, če šola nima učnega čebelnjaka, ki jih v zadnjih letih postavljajo po Sloveniji, in učitelj biologije ni čebelar. V tem primeru je nujno sodelovanje s čebelarjem, so navedli. Spomnili so, da se izbirni predmet lahko dopolnjuje s čebelarskim krožkom, katerih delovanje vzpodbuja čebelarska zveza, saj predmet na pretežno teoretičen način izvaja pedagoški kader, krožek pa izkušen, usposobljen čebelar na pretežno praktičen način. V zvezi ob tem svetujejo, da šole, kjer imajo vzpostavljen čebelarski krožek, tega nadgradijo z dopolnjujočim se izbirnim predmetom čebelarstvo.

čebelarstvo-herbaj, nedelica
Ines Baler
Čebelarstvo

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za STA pojasnili, da osnovne šole posredujejo svojim učencem informacije o možnosti vključevanja v izbirne predmete že ob začetku priprav letnega delovnega načrta za prihodnje šolsko leto, vsekakor pa najpozneje do konca pouka v iztekajočem se šolskem letu. Seznam velike večine obveznih izbirnih predmetov je znan že vrsto let, so navedli in dodali, da za prihodnje šolsko leto niso predvidene spremembe.

izobraževanje šola čebelarstvo