vestnik

Znani Slovenki in predaja zgodovinsko pomembne steklenice zaznamovali svetovni dan srca

Marina Vrbnjak, 28. 9. 2019
Marina Vrbnjak
Svojo srčno zgodbo sta z prisotnimi delili voditeljica Oriana Girotto in nekdanja Miss Slovenije, danes pa uspešna podjetnica Tadeja Ternar.
Aktualno

V Zdravilišču Radenci so obeležili svetovni dan srca. Dogodek sta zaznamovali tudi srčni zgodbi Oriane Girotto in Tadeje Ternar ter predaja zgodovinsko pomembne steklenice.

»Sem izjemno vesela in ponosna, da smo se danes zbrali z namenom, da skupaj obeležimo Svetovni dan srca, ki ga po vsem svetu sicer praznujemo 29. septembra. V želji, da bi čim več ljudi ozavestili, kako zelo je pomembno, da skrbijo za ta najpomembnejši organ v telesu,  v  Zdravilišču Radenci vsako leto pripravimo številne aktivnosti za hotelske goste, zaposlene in obiskovalce,« je povedala Vesna Maučec, direktorica hotelov v Zdravilišču Radenci.

dan-srca, zdravilišče-radenci
Marina Vrbnjak
Vsako leto pripravijo številne aktivnosti za hotelske goste, zaposlene in obiskovalce.

Obiskovalci so vse od desete ure zjutraj deležni bogatega programa. Na različnih lokacijah v Zdravilišču Radenci so lahko pili blagodejno mineralno vodo iz Radencev bogato s CO2, prisluhnili nasvetom strokovnjakov ter preizkusili zdrave napitke. Naučili so se lahko tudi oživljanja, si izmerili krvni tlak in spoznali številne druge uporabne stvari, ki so pomembne pri skrbi za srce.
Srčni zgodbi znanih Slovenk
Zdravje je dobrina, na katero marsikdaj pozabimo, dokler se ne pojavi bolezen, svoji izkušnji s tem pa sta pod geslom 'srčne zgodbe' delili tudi voditeljica Oriana Girotto in nekdanja Miss Slovenije, danes pa uspešna podjetnica Tadeja Ternar.
»Moja starša sta bila mlada, brezskrbna in zdrava, ko sta dobila hčerko - mene, z veliko srčno napako. V Italiji so poskušali odkriti, kaj je narobe, a jim ni uspelo. Na srečo moja mama prihaja iz Ljubljane in je uredila pregled pri tamkajšnjem vrhunskem specialistu, ki me je takoj operiral, saj je prepoznal hudo obliko pulmonalne stenoze. Moja operacija je bila izpostavljena kot zdravstveni primer, prisotni so bili vsi študenti in imela sem veliko srečo, da so me zdravili v Sloveniji, saj danes lahko zaradi tega normalno živim naprej,« je povedala voditeljica Oriana Girotto in dodala, da jo na operacijo ves čas spominja brazgotina, katere nima namena odstraniti. »Spominja me na moje drugo rojstvo,« pravi.
Da mora človek delati to, kar ima rad, in da mora biti obkrožen z ljudmi, ki prinašajo dobro, pozitivno energijo pa je ugotovila in svetovala nekdanja Miss Slovenije in uspešna podjetnica Tadeja Ternar. »Tudi to zagotovo pripomore k bolj zdravemu srcu,« je prepričana. Sama se skuša izogibati nezdravi prehrani, ukvarja se tudi s pilatesom. »Sicer pa je moj cilj, da vsak dan podpišem s čim več trenutki sreče. Rada sem nasmejana in v dobri družbi, negativcem se izogibam,« še dodaja.

dan-srca, zdravilišče-radenci
Marina Vrbnjak
V Zdravilišču Radenci obeležili dan srca

Zgodovinsko pomembna steklenica svoj dom našla v Zdravilišču Radenci
Praznovanje Svetovnega dneva srca v Zdravilišču Radenci je obeležil še en poseben dogodek, in sicer svečana predaja zgodovinsko pomembne steklenice Radenske iz rok Iztoka Altbauerja, direktorja Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, Zdravilišču Radenci. 
Steklenico, ki jo je podaril, je njegova družina nevede hranila v kleti hiše v Rušah, kjer so živeli s starimi starši. »Tam sva jo sredi sedemdesetih odkrila skupaj z očetom, jaz pa sem jo nato odnesel s sabo v Ljubljano. Dolgo je stala pri meni na polici in verjetno je zato njena nalepka že precej zbledela. Na njej je sicer še vedno jasno videti datum opravljene analize vode, in sicer 17. maj 1924, steklenica pa je po obliki sodeč iz obdobja po letu 1936, saj so takrat začeli uporabljati znak treh src. Spodaj desno je komaj še viden tudi žig Vatikana, saj je bila Radenska nekoč uradna voda na papeškem dvoru,« je pojasnil Altbauer.

DSC_8683
Marina Vrbnjak
Na njej je sicer še vedno jasno videti datum opravljene analize vode, in sicer 17. maj 1924, steklenica pa je po obliki sodeč iz obdobja po letu 1936.

dan-srca, zdravilišče-radenci, vesna maučec , iztok altbauer
Marina Vrbnjak
Zgodovinsko pomembna steklenica svoj dom našla v Zdravilišču Radenci.

dan-srca oriana-girotto tadeja-ternar zdravilišče-radenci