vestnik

Predčasne volitve: Leljak meni, da so preprečili scenarij Svetega Jurija ob Ščavnici, zadovoljni so tudi v opoziciji

Rok Šavel, 8. 11. 2023
Rok Šavel
Bogdan Lesjak iz Svobode pozdravlja odstop članov občinskega sveta in priložnost, ki jo ponujajo predčasne volitve.
Aktualno

Radenski župan Roman Leljak in opozicija z Bogdanom Lesjakom na čelu upe v iskanje potrebne večine polagata znova na občane.

Po zapletih na praktično vsaki seji na pol razklanega radenskega občinskega sveta v tem mandatu je sedaj prišlo do skorajda pričakovanega epiloga. Župan Roman Leljak je namreč sprejel 9 odstopnih izjav. Odstopilo je osem članov občinskega sveta, ki so tvorili županovo koalicijo, gre za šest članov njegove liste in po enega člana liste SDS in NSi, ter Janez Konrad iz svetniške skupine opozicijske Svoboda. Ker je občinski svet sedaj v položaju, ko ni več sklepčen in pravno ne more sprejemati odločitev, se mora tako izvoliti vseh 16 novih svetnikov.

Na potezi bodo znova občani


Leljak je za naš medij poudaril, da so svetniki pokazali veliko srce, saj da so to storili v korist občanov. "Preprečili so štiriletno blokado, kakršni smo bili priča v sosednji občini Sveti Jurij ob Ščavnici v prejšnjem mandatu. V nasprotnem primeru bi se štiri leta mučili in nič delali," pravi župan, ki je ostal brez občinskega sveta, in dodaja, da je zdaj na občanih, ki naj odločijo o prihodnji usmeritvi radenske občine. "Nisem rešitelj, ampak verjamem, da sem občino peljal v pravo smer in verjamem v občane, da bodo to prepoznali," še pravi Leljak, ki na vprašanje, kako si predstavlja vladanje, če bo na predčasnih volitvah večino v občinskem svetu dobila opozicija, odgovarja, da s tem ne bo imel težav in bo v tem primeru pač neprofesionalni župan, ki bo le "podpisoval akte, ki jih bodo v občinskem svetu sprejeli".

občinska-seja-radenci, radenci, roman-leljak
Marina Vrbnjak
Odstopilo je vseh osem svetnikov, ki so tvorili županovo koalicijo, in en opozicijski svetnik.

Tudi v opoziciji, ki jo neformalno vodi Bogdan Lesjak iz svetniške skupine Svoboda, pozdravljajo odločitev županove koalicije. "Zadovoljni smo z razpletom. To je sedaj priložnost, da se ljudje odločijo, kaj je boljše za njih. Naj občani rečejo bobu bob. Če tudi zdaj ne bodo, potem škoda našega časa in energije," poudari Lesjak. Postopek predčasnih volitev je v domeni občinske volilne komisije, na sporedu pa bi lahko bile že v začetku prihodnjega leta.

občina-radenci roman-leljak odstop predčasne-volitve bogdan-lesjak