vestnik

(PREDČASNE VOLITVE) V Radencih do 16.ure glasovala polovica volivcev

Rok Šavel, 7. 1. 2024
Vanesa Jaušovec
Dobra polovica volilnih upravičencev je do sedaj v Radencih oddala glas na predčasnih volitvah za občinski svet.
Aktualno

V radenski občini se počasi zaključujejo predčasne volitve v občinski svet.

Po odstopu večine članov občinskega sveta ima danes dobrih 4300 občanov radenske občine pravico, da izvoli nov občinski svet. Trinajst volišč v dveh volilnih enotah (Radenci in Kapela) se je odprlo ob 7. uri, zaprla se bodo ob 19. uri.

Kot nam je povedal predsednik občinske volilne komisije Zlatko Herceg, je do 16. ure udeležba skupaj s predčasnim glasovanjem, ki je bilo na sporedu v četrtek, 4. januarja, 50,35-odstotna. Samo danes pa je svoj glas do 16. ure oddalo 48,05-odstotka volilnih upravičencev v občini.Volitve po navedbah Hercega potekajo mirno in brez incidentov. Naj spomnimo, da je na predlanskih rednih lokalnih volitvah bila v radenski občini ena izmed najvišjih udeležb v državi, saj so zabeležili več kot 70-odstotno volilno udeležbo.

Prvi neuradni rezultati današnjih predčasnih volitev bodo sicer znani po 20. uri, a le po odstotkih za posamezno listo. Kar se tiče razdelitve mandatov, pa bodo ti znani šele v ponedeljek zvečer. Občinska volilna komisija bo namreč v ponedeljek zjutraj preštela še glasovnice, prispele po pošti. Herceg je za STA povedal, da se je za glasovanje po pošti prijavilo 25 oseb, kar lahko vpliva na rezultate. Občinska volilna komisija ravno tako ne bo imela podpore računalniškega programa državne volilne komisije, ki avtomatsko upošteva preferenčne glasove in količnike, zato bo morala to izračunati sama.

predčasne-volitve občina-radenci glasovanje volilna-udeležba zlatko-herceg