vestnik

Predlog za razrešitev Pivčeve v državnem zboru, Gantar za novega kmetijskega ministra predlaga Podgorška

Vestnik, STA, 1. 10. 2020
Jure Zauneker
Termin seje, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o razrešitvi Pivčeve, bo v petek določil kolegij predsednika DZ.
Aktualno

Državni zbor (DZ) je danes prejel predlog premierja Janeza Janše za razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec. DZ bi po napovedih lahko o tem predlogu odločal prihodnji teden. Janša se je sicer Pivčevi zahvalil za uspešno vodenje resorja.

Kot je v predlogu zapisal Janša, v skladu s koalicijsko pogodbo predsednik vlade ministra za kmetijstvo predlaga na predlog DeSUS. Ta pa da ga je obvestil, da na podlagi sklepa sveta stranke predlaga zamenjavo na ministrskem mestu. Ob tem pa je navedel, da se Pivčevi zahvaljuje "za njeno delo v vladi v zelo zahtevnih razmerah in za uspešno vodenje resorja". Pivčeva se je pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli znašla sredi poletja. Ker je izgubila podporo poslanske skupine in sveta stranke, je odstopila kot predsednica DeSUS, a ostala podpredsednica vlade in kmetijska ministrica. Sama s te funkcije ni želela odstopiti, zato je svet stranke na pobudo predvsem poslancev DeSUS premierju Janši predlagal njeno razrešitev. Pivčeva je ocenila, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo"z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov.

Koalicija se je o tem, da bo Janša predlagal razrešitev Pivčeve, dogovorila v torek. Kot je takrat pojasnil Tomaž Gantar, se koalicijski partnerji strinjajo z njihovim predlogom in bodo prispevali glasove za razrešitev Pivčeve. "Koalicijska pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli," je povedal začasni zastopnik stranke, ki za novega ministra predlaga sedanjega državnega sekretarja Jožeta Podgorška. S tem naj bi stranka poskrbela za kontinuiteto dela na ministrstvu. Ministre imenuje in razrešuje DZ na predlog predsednika vlade. Minister je razrešen, če predlog za razrešitev podpre večina poslancev, ki so glasovali. Nato opravlja tekoče posle do imenovanja naslednika. DZ je doslej ministre razrešil v šestih primerih, in sicer štirikrat na predlog predsednika vlade, dvakrat pa po interpelaciji.

Jože Podgoršek
STA
Gantar za novega ministra predlaga Jožeta Podgorška.

Termin seje, na kateri bodo poslanke in poslanci odločali o razrešitvi Pivčeve, bo v petek določil kolegij predsednika DZ. Bo pa to po napovedi Gantarja prihodnji teden. Tako bi sicer prehiteli tudi opozicijske LMŠ, SD, Levico in SAB, ki so zoper Pivčevo vložile tudi interpelacijo. Pivčeva bi še vedno lahko podala tudi odstop, s katerim se DZ nato seznani in le ugotovi, da ji je prenehala funkcija. A vztraja, da je svoje delo opravlja kakovostno. Tako bo seja DZ, na kateri bodo razpravljali o njeni razrešitvi, po njenih besedah "priložnost, da se pokaže dobro delo, ki smo ga opravili v preteklih dveh letih". Gantar je sicer v torek poudaril, da premier Pivčevi ne očita nestrokovnega dela na ministrstvu, pač pa bo razrešitev predlagal na podlagi pobude stranke DeSUS. In to torej kaže tudi predlog za razrešitev.

premier minister razrešitev predlog
Kaj zdaj berejo drugi