vestnik

Predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pobudniki danes vlagajo v DZ

Vestnik.si, STA, 17. 7. 2023
Revija Zarja
Predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo pobudniki danes vložili v zakonodajni postopek.
Aktualno

Predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo pobudniki danes vložili v zakonodajni postopek. Predlagatelji pojasnjujejo, da želijo z zakonom neozdravljivo bolnim, ki trpijo neznosne bolečine, zagotoviti možnost dostojanstvene smrti, ki je pravno urejena, zagotavlja družbeni nadzor in varnost postopka pred zlorabami.

Zakonski predlog, ki ga bodo vložili s 5000 podpisi volivk in volivcev, omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja v skrajni stiski posameznika ob koncu življenja, ko mu ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba. Dejanska možnost zlorabe je po ocenah društva Srebrna nit, v okviru katere je predlog zakona nastal, nična.



Z zakonom bi namreč določili stroge pogoje, v okviru katerih se odločitev o prostovoljnem končanju življenja sprejme po skrbni preučitvi vseh možnosti še morebitnega paliativnega zdravljenja, predstavljenih možnosti lajšanja trpljenja s paliativno oskrbo in po pogovoru z lečečim ali nadomestnim zdravnikom, neodvisnim zdravnikom, psihiatrom, komisijo ter drugimi strokovnjaki.

evtanazija2
Revija Jana
Zakonski predlog omogoča pomoč pri prostovoljnem končanju življenja v skrajni stiski posameznika ob koncu življenja, ko mu ne moreta pomagati niti medicina niti paliativna oskrba.


Predlog izrecno odreka pomoč v primeru akutnih duševnih motenj, določa obvezno mnenje psihiatra o opravilni sposobnosti pacienta in psihiatrovo navzočnost pri sklepnem dejanju pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Predlog zakona ima tudi nasprotnike. Med drugim mu nasprotujejo v zdravniški zbornici, komisiji za medicinsko etiko ter komisiji za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.

dz zakon smrt pomoč