vestnik

(PREDLOGI) Kam na današnji kulturni praznik v Pomurju

M. Ha., 7. 2. 2024
Marko Vavpotič
Prešernov spomenik
Aktualno

Branje poezije, ogledi razstav, predstavitev pesniške zbirke ...

Dogodki v počastitev slovenskega kulturnega praznika se bodo pričeli že v sredo, 7. februarja. Ob 12. uri bo potekalo branje poezije pri hotelu Zvezda v Murski Soboti. Brali bodo slušatelji Gledališke šole ZKTŠ Murska Sobota pod mentorskim vodstvom Aleksandre Blagojević.

branje-poezije, slovenski-kulturni-praznik, zktš, zvezda, mestni-center, mladi
Jure Kljajić
Branje poezije v mestnem centru lansko leto.

Na sam praznik bo Pomurski muzej Murska Sobota odprt med 9. in 17. uro. V tem času si boste lahko brezplačno ogledali stalno razstavo Ljudje ob Muri, likovno razstavo del Franca Košarja in gostujoči razstavi Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja ter »Tu se je smrt utrudila do smrti…«: slovenske žrtve Auschwitza. Ob 9. in 15. uri vabijo tudi na brezplačno družinsko delavnico. Ob 11. uri bo strokovno vodstvo po razstavi Veščine in skrivnosti mojstrov in mojstric tkanja. Vodenje bo izvedla Hermina Golc, soavtorica gostujoče razstave Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož. Ob 17. uri bo strokovno vodstvo po likovni razstavi del Franca Košarja. Vodila bo avtorica razstave, Tamara Andrejek.

Slovenski kultuni praznik, 8
tadeja.sapac@gmail.com
V četrtek, 8. februarja 2024, na Prešernov dan, bo Pomurski muzej Murska Sobota odprt med 9. in 17. uro.

Galerija Murska Sobota bo na praznik odprta med 10. in 16. uro, vstop bo prost. Na ogled je razstava del dveh Prešernovih nagrajencev Nikolaja Beera in Hermana Gavrdjančiča. Med 10. in 12. uro vabijo tudi na likovno delavnico, namenjeno družinam. Galerija Murska Sobota sicer že jutri, 7. februarja, vabi na recital učencev OŠ II Murska Sobota, ki bo pred in v galeriji ob 11. uri. Učenci 3., 4., 6. ,7., 8. in 9. razreda pod mentorstvom Andreje Emri Smodiš in Polone Bohar se bodo predstavili z avtorskimi pesmimi in pesmimi različnih slovenskih avtorjev. Za glasbeni vložek bodo poskrbeli učenci z različnimi glasbili. Hkrati vabijo k ogledu nove razstave v galerijski izložbi, v kateri se s svojimi likovnimi izdelki predstavljajo varovanci VDC Murska Sobota, enota Gornja Radgona, ki so ustvarjali pod mentorstvom Danila Plohla.

galerija-murska-sobota, herman-gvardjančič, nikolaj-beer, razstava
Maja Hajdinjak
Slike in risbe Nikolaja Beera in Hermana Gvardjančiča

Praznik bodo obeležili tudi v soboškem Mikku, kjer bo ob 19. uri predstavitev pesniške zbirke Denisa Škofiča Tuskulum. Vstop bo prost. 
Dogajalo se bo tudi na desnem bregu Mure. V Gornji Radgoni bo na praznik svoja vrata odprl muzej Špital, brezplačen ogled razstav bo možen med 14. in 18. uro. Ob 17. uri bo tam tudi predavanje Franca Čuša in odprtje razstave Sv. Jurij ob Ščavnici – Prleške Atene. 
Pri Mali Nedelji, natančneje v kavarni hotela v Biotermah, bo na Prešernov dan ob 9.30 potekalo tradicionalno branje poezije s člani sekcije KD Anton Krempl Mala Nedelja.
Tudi pohoda
Ob kulturnih dogodkih bodo potekali tudi rekreativni. TD Gornji Lakoš v sodelovanju s Turistično zvezo Lendava vabi in ZKD Lendava vabi na Prešernov pohod. Pričetek bo na praznik ob 11. uri pri vaškem domu v Gornjem Lakošu. Namen pohoda je spoznavanje kulturne dediščine. Pohod organizira tudi Krajevna skupnost Tešanovci in društva iz Tešanovec. Pričetek pohoda bo na praznik ob 10. uri izpred vaško-gasilskega doma v Tešanovcih.
kulturni-praznik dogodki pomurje