vestnik

Predsednica Pirc Musar ob obisku v Prekmurju tudi o kmetijstvu

STA, 4. 5. 2023
vestnik
Nataša Pirc Musar
Aktualno

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes obiskala Prekmurje. V gradu Grad se je dopoldne sestala z župani 11 občin v Krajinskem parku Goričko. Pogovarjali so se o več temah, med drugim o kmetovanju na območju Natura 2000.

Kot je dejala predsednica, v določenem segmentu razume kmete, ki nasprotujejo dodatnim omejitvam kmetovanja na območju Nature 2000, saj da je nova evropska uredba, ki zahteva še zmanjšanje uporabe fitofarmacevtskih sredstev in drugih umetnih gnojil za 50 odstotkov, nepoštena za slovenske kmete in jih postavlja v neenak položaj z drugimi evropskimi kmetovalci.

"Vendarle pa moramo zaradi podnebnih sprememb vsi skupaj razmišljati drugače, tudi kmetje," je izpostavila predsednica. Župani so ji zagotovili, da se veliko pogovarjajo s kmeti in da ti razumejo, da bo treba spremeniti logiko, stil kmetovanja. Poudarili pa so, da Slovenija premalo pozornosti posveča malim in srednje velikim kmetom. "To so kmetje, ki bodo ohranjali biodiverziteto, saj velike kmetije in velika kmetijska podjetja, ki imajo v lasti ogromno hektarjev, niso tako dovzetni za podnebne spremembe," je dejala Pirc Musar.

V gradu Grad so pred srečanjem z župani ob 20-letnici Krajinskega parka Goričko in Območja Natura 2000 Goričko predsednici predstavili dosedanje delo. Predsednica si je ogledala tudi tamkajšnjo stalno zbirko in se podrobneje seznanila s kulturno dediščino širšega območja Goričkega. Direktorica Javnega zavoda Krajinski park Goričko Stanislava Dešnik ji je predstavila želje in načrte glede obnove največjega gradu v Sloveniji. Med drugim želijo eno od soban, ki so ta čas še neurejene, preurediti v protokolarni objekt.

Danes ima predsednica republike na programu še obisk v občini Tišina ter srečanje s tamkajšnjim županom Francem Horvatom, romskim svetnikom Danijelom Kovačem in vodstvom Ustanove Dr. Šiftarjeva fundacija. Zatem pa bo slavnostna govornica na tradicionalnem dnevu spomina in tovarištva, ki ga pripravlja Ustanova v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

kmetijstvo prekmurje