vestnik

Predsednica Turistične zveze Lendava vabi neupravičeno posnela občinarje?

Majda Horvat, 23. 12. 2023
Leon Novak/Lendavainfo
Sestanek izvršnega odbora je sklicala podpredsednica TZLV Metka Sabo Gerenčer, sklep o odvzemu pooblastil pa so člani sprejeli ob odsotnosti predsednice Marine Totić (levo).
Aktualno

Izvršni odbor Marini Totić odvzel pooblastila .Ta je sklicala skupščino in napovedala, da bo vztrajala.

Izvršni odbor Turistične zveze Lendava vabi (TZLV) je predsednici Marini Totić odvzel pooblastila. Sestanek odbora je sklicala podpredsednica Metka Sabo Gerenčer, sklep o odvzemu pooblastil pa so člani sprejeli ob odsotnosti Totićeve. Odločitev o razrešitvi predsednika oziroma predsednice TZLV lahko sprejme samo skupščina.


Razlog za sklic seje izvršnega odbora je bil postopek, ki ga je vodstvo občinske uprave sprožilo zoper Totićevo zaradi domnevnega snemanja v prostorih občinske uprave na oddelku za finance brez vednosti zaposlenih. O tem dogodku je izvršni odbor TZLV obvestilo vodstvo občinske uprave.

Župan Občine Lendava Janez Magyar je pojasnil, da je 14. decembra prejel od predsednice TZLV sporočilo, da je 12. decembra naredila zase posnetek v prostorih računovodstva občine. Zaposleni, s katerimi se je nato sestal, z domnevnim snemanjem niso bili seznanjeni in jih je ta informacija tudi negativno presenetila. »Zato sem obvestil vodstvo občinske uprave, ki je za zaščito uradnih oseb občinske uprave tudi uvedlo ustrezne postopke,« je pojasnil Magyar. Direktorica občinske uprave Lidija Vučko Bukovec je pristojnim naznanila sum storitve kaznivega dejanja. Še prej je Totićeva župana ob priložnostnem obisku razglednega stolpa z njegovim gostom ustno seznanila, da ima občina neporavnane obveznosti do TZLV in da je zaradi tega že tudi obiskala zaposlene v računovodstvu. Po besedah župana ji je takrat obljubil, da bo zadevo preveril in ji pisno odgovoril.



Odločitev zanjo ni verodostojna 



Dan po zasedanju izvršnega odbora je Totićeva članom TZLV poslala vabilo za skupščino, ki je predvidena 15. januarja prihodnje leto. Na dnevnem redu so med drugim potrditev finančnega in poslovnega poročila za leto 2022, pregled poslovanja v letu 2023, načrt dela za leto 2024 in predstavitev problematike poslovanja. Hkrati z vabilom za skupščino je članom poslala tudi dopis, v katerem navaja, da odločitev izvršnega odbora TZLV zanjo ni verodostojna, saj po statutu predsednika voli in razrešuje najvišji organ zveze, to je skupščina. »Do svoje razrešitve, če bo seveda do tega prišlo z vaše strani, vas obveščam, da bom še naprej zastopala interese TZLV in se borila, da bo Občina Lendava poravnala svoje pogodbene obveznosti iz naslova pogodbe o upravljanju razglednega stolpa Vinarium,« je zapisala Totićeva. Zapisala je še, da sta izvršilni organ zveze in predsednik nadzornega odbora namesto k reševanju likvidnosti zveze pristopila k njeni razrešitvi, kar naj bi dodatno ogrozilo obstoj zveze.

Totićeva je položaj predsednice TZLV zasedla, potem ko je dotedanji predsednik Janez Somi julija letos odstopil. Predlog občine, da ga zamenja Marina Totić, je na skupščini predstavil Bojan Petrijan, takrat še v vlogi v. d. direktorja občinske uprave. Totićeva se je predstavila z zelo dobrim programom dela, skupščina pa ji je podelila mandat za vodenje te neprofitne in prostovoljne organizacije do sklica redne volilne skupščine prihodnje leto. TZLV ima v upravljanju dve ključni turistični točki v občini, razgledni stolp in zipline Vinarium, Občina Lendava pa je kot lastnica teh objektov s TZLV novo petletno najemno pogodbo za upravljanje objektov sklenila januarja lani.

turistična-zveza-lendava-vabi marina-totić občina-lendava janez-magyar