vestnik

Pirc Musarjeve verjetno ne bo na slovesnost ob 17. avgustu. V njenem uradu pravijo, da niso prejeli vabila

Majda Horvat, 21. 7. 2023
Jure Zauneker
Letos bo regijska slovesnost na Hotizi.
Aktualno

Bliža se 17. avgust, pomemben praznik za Prekmurje in za to, da Slovenci danes živimo znotraj meja Slovenije. Toda na ta pomemben dan, ki je osnova za politični, kulturni in gospodarski razvoj regije, predsednice Nataše Pirc Musar najverjetneje ne bo.

Občina Lendava letos pripravlja regijsko proslavo ob 17. avgustu, državnem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, njeno pobudo za pripravo slovesnosti pa je aprila letos podprl tudi Svet pomurske razvojne regije. Toda v pripravah na ta dogodek  je zdaj neprijetno presenetila informacija, da predsednica Slovenije Nataše Pirc Musar na ta praznični dan ne bo prišla v Prekmurje, torej, da se ne bo udeležila omenjene proslave, ki bo potekala na Hotizi. Prav tako naj ne bi položila venca pri spomeniku narodnega buditelja in duhovnika Jožefa Klekla v Črenšovcih, s čimer je vrsto let izkazal čast vsem narodnim buditeljem iz tistega prevratniškega obdobja prejšnji predsednik Borut Pahor. Kot se je razvedelo naj bi bil razlog, da predsednice ne bo njena odsotnost oziroma dopust.

pahor1
Majda Horvat
Pahor je vsako leto položil venec ob spomeniku Jožefa Klekla.

Danes pa so nam iz urada predsednice sporočili, da uradnega vabila na slovesnost ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom še niso prejeli. "Po prejetju vabila se bo pričelo usklajevanje možnosti udeležbe predsednice oziroma iskanje ustreznih alternativ v primeru predsedničine zadržanosti," so še zapisali.

17.avgust proslava državni-praznik predsednica-nataša-pirc-musar