vestnik

Predstavitev hrvaške kulture in tradicije na Zrinijadi v Lendavi

Jože Gabor, 16. 7. 2023
Vestnik.si
Zrinjada Lendava
Aktualno

Hrvaško kulturno društvo Pomurje je v Hrvaškem kulturnem centru Zrinski v starem mestnem jedru Lendave pripravilo prireditev Zrinijada.

Na kulturno-turistični prireditvi, ki so jo organizirali drugič, so predstavili kulturo, tradicijo in kulinariko Hrvaške, s poudarkom na sosednji pokrajini Medžimurje. Člani kulturnega društva iz Koprivnice so prikazali srednjeveško življenje in ljudske obrti. Predmete stare stoletje in več so predstavili tudi Društvo zbirateljev Pomurja Lindva in društvo zbirateljev iz hrvaškega Preloga. Ročno izdelane izdelke iz ličja, lesa in drugih materialov so predstavili člani Društva za razvoj podeželja Pomelaj iz Male Polane.

zrinijada, lendava
Vestnik.si
Zrinjada Lendava


Ves čas prireditve je dišalo po različnih tradicionalnih medžimurskih jedeh, ki so jih pripravljali člani kulinarične sekcije Hrvaškega kulturnega društva Pomurje, ki jo vodi Josip Benko. Jedi so pred obiskovalci pripravljali tudi člani kulinaričnih sekcij društev Hrvatov iz Velenja in iz Žiškovec. Na voljo so bile srednjeveške in sodobnejše jedi: trganci s prelivi, pretepeni fižol, perkelt Zrinski, langaši in druge. Vse to pa ob domačih napitkih, pri čemer so se ob teh jedeh najbolj prilegli špricerji, v katerih je ob lendavskem vinu bila še hrvaška mineralna voda Jamnica.

zrinijada, lendava
Vestnik.si
Zrinjada Lendava


Na odru so si obiskovalci prireditve v kulturnem programu lahko ogledali gledališko predstavo Nesrečne vrečke v izvedbi dramske sekcije Društva žena Gornji Kraljevec in nastop Vokalne skupine Zvon iz Male Subotice. Na prireditev so prišli tudi Nikola Zrinski VII. Čakovački in Zrinski kadeti iz Murakeresztura. Z njimi so se spomnil na zgodovinske dogodke, ko je naše kraje hrvaška rodbina Zrinski branili pred vdori Turkov. Pred spominsko ploščo Nikoli Zrinskemu VII. Čakovačkemu v hrvaškem centru v Lendavi so položili venec. Za otroke pa so organizirali iskanje skritega zaklada Zrinskih.

zrinijada, lendava
Vestnik.si
Zrinjada Lendava


Obiskovalce je nagovori predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje Đanino Kutnjak, ki je povedal, da so med gosti iz Slovenije in Hrvaške tudi člani hrvaških kulturnih društev iz Velenja in Ljubljane. V prostorih in na dvorišču Hrvaškega kulturnega centra Zrinski v Lendavi tako uspešno uresničujejo cilje, ki so si jih zadali ob ustanovitvi društva leta 2005. Med temi je tudi biti most in krepiti sodelovanje med državama Slovenijo in Hrvaško ter med pokrajinama Pomurje in Medžimurje. Čez leto organizirajo tudi druge prireditve. Tako bodo med drugim avgusta pripravili etnološki večer Dalmacija u mom oku s poudarkom na glasbi in kulinariki hrvaške Dalmacije.

zrinijada, lendava
Vestnik.si
Zrinjada Lendava

zrinijada lendava