vestnik

Predstavitev vitrine o sončnem mrku

Damjana Nemeš, 9. 8. 2019
Damjana Nemeš
Dr. Renato Lukač.
Aktualno

V Pomurskem muzeju Murska Sobota so pripravili krajše predavanje in predstavitev vitrine ob 20. obletnici sončnega mrka. 

Pri dogodku so se povezali člani Astronomskega društva (AD) Kmica, člani Društva Stopaj - Društva za razvoj idej ter Pomurski muzej Murska Sobota. Vitrino, v kateri je zbranih nekaj predmetov od sončnega mrka iz leta 1999, je predstavil Bojan Jandrašič, predsednik društva Stopaj. "V vitrini je nekaj predmetov, ki sem jih uspel pridobiti, nekaj jih še čakam. Tako se v njej najdejo majica, plakat, ki ga imamo tudi v šolskih učbenikih, pa pripomočki za opazovanje oziroma očala. Tu so tudi štampiljke, ki so edinstvene, naročiti jih je dala pošta Hodoš, potem pa še razglednice in telefonske kartice, ki so bile izdelane ob tej priložnosti," je vitrino predstavil Jandrašič.




6d9e1f668a1ad53c065f2f41b5417c26
Damjana Nemeš
Vitrina z zbranimi predmeti.


Poleg predstavitve vitrine je potekalo tudi predavanje o sončnem mrku, in sicer je zbranim več besed o nastanku mrka ter o dogodku iz leta 1999 povedal dr. Renato Lukač iz AD Kmica. Kot je izpostavil, je bil mrk izpred 20 let zadnji v prejšnjem tisočletju, trajal pa je približno 73 sekund. Najdaljši sončni mrk lahko sicer traja 7 minut in pol, za 600 milijonov let pa se bo Luna toliko odmaknila od Zemlje, da popolnih sončnih mrkov več ne bo, je še dodal.


Kot je še povedal, je najstarejši zapis glede mrka star približno 4000 let. "Prav tako je zanimivo, da je po nekih zapisih na območju Turčije 400 let po Kristusu potekala bitka, ko je nastopil mrk. Oba tabora sta to vzela kot božje znamenje in bitka se je končala." Po predavanju in predstavitvi vitrine so si zbrani ogledali še nekaj krajših filmov različnih avtorjev, ki so nastali 11. avgusta 1999, ko je nastopil sončni mrk. Dogodek v Pomurskem muzeju Murska Sobota je bil prvi izmed treh, posvečen sončnemu mrku, naslednji bo že to nedeljo v Budincih, ko bodo odkrili posebno obeležje, ki ga je Občina Šalovci postavila ob 20. obletnici, tretji dogodek, vezan na mrk, pa bo septembra v Markovcih, v turistično-nastanitvenem centru Peterloug, ko bo potekala strokovna konferenca.

sončev mrk vitrina AD Kmica društvo Stopaj Pomurski muzej Murska Sobota