vestnik

Predstavniki Pomurja s Šarcem o geotermalni energiji

STA, Vestnik, 14. 10. 2019
Nataša Juhnov
"Mi imamo devet vrtin, Madžari 70, tam veselo črpajo, mi pa tega ne dovoljujemo in odganjamo nove vlagatelje," je povedal Grah.
Aktualno

Predstavniki Pomurja so včeraj s predsednikom vlade Marjanom Šarcem ter ministri za okolje, infrastrukturo in gospodarstvo govorili o zapletih pri izrabi geotermalne energije. Ob izmenjavi pogledov na reševanje ovir so sklenili, da oblikujejo strokovno delovno skupino, ki bo preučila ovire in pripravila konkretne predloge za reševanje težav.

Kot so pojasnili na uradu predsednika vlade, so predstavniki Pomurja predstavili izzive in težave, s katerimi se srečujejo pri koriščenju geotermalne energije, ter izmenjali poglede na njihovo ustrezno reševanje.


Predstavnik pomurske regije za vprašanja izkoriščanja geotermalne energije Metod Grah je po srečanju  povedal, da je Šarec pokazal posluh za težave in da so zadovoljni z njegovim predlogom za ustanovitev strokovne skupine, ki bo ključna za reševanje težav. Kot pravi Grah, je najprej treba spremeniti uredbo o uporabi formule pri letni emisiji oddane toplote. "Uredba velja od leta 2012, mi smo jo le prepisali iz evropske direktive in je neživljenjska. Po koncesijskem dovoljenju se ob izpustu vode v potok zahteva koeficient, ki ga je nemogoče izpolniti. Čeprav npr. izpuščamo vodo s 15 stopinjami, ki ne more nikomur povzročiti škode, dovoljenje prekoračujemo, ker predvsem poleti v potokih ni vode," je pojasnil Grah.

Samo v Sloveniji postavljeni visoki standardi


Madžarska, Češka, Bolgarija in druge konkurenčne države po njegovih besedah uredbe ne uporabljajo, samo v Sloveniji smo si postavili visoke standarde, s tem pa zelo škodimo gospodarstvu. "In tega doslej uradnikom na ministrstvih nismo uspeli razložiti, zato smo zadovoljni, da so bili na srečanju tudi resorni ministri," je povedal Grah in dodal, da je to ključna točka, "ki bi jo morali razrešiti v mesecu ali dveh, in to generalno za vso državo".

Kar zadeva omejene količine vroče vode, ki jo lahko uporabijo v toplicah in rastlinjakih, pa opozarja, da Murska depresija sega od zahoda Pomurja do Madžarske. "Mi imamo devet vrtin, Madžari 70, tam veselo črpajo, mi pa tega ne dovoljujemo in odganjamo nove vlagatelje. Voda bo najprej zmanjkala pri nas, ker je pri Madžarih globlje, zato v Pomurju zahtevamo vsaj še milijon dodatnih litrov," je še povedal Grah.

V Pomurju tudi predlagajo, da bi v nacionalni program obnovljivih virov uvrstili tudi geotermalno energijo in da bi tisti, ki jo uporabljajo, v zameno dobili subvencijo v višini emisijskih kuponov za izpuste ogljikovega dioksida. S tem bi, tako Grah, vsako leto lahko plačali novo vrtino.

Nataša Juhnov
Metod Grah je po srečanju povedal, da je Šarec pokazal posluh za težave in da so zadovoljni z njegovim predlogom za ustanovitev strokovne skupine, ki bo ključna za reševanje težav.
regije predsednik podjetja voda