vestnik

Predstavniki Sviza in visokošolskega sindikata se ne bodo udeležili srečanja z ministrico

Vestnik.si, STA, 15. 3. 2022
Jure Zauneker
Sviz Slovenije.
Aktualno

Predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskega sindikata Slovenije se ne bodo udeležili današnjega srečanja s šolsko ministrico Simono Kustec. Ne strinjajo se namreč z neposrednim prenosom današnjega srečanja, pri čemer vztraja ministrstvo, so sporočili.

Kustečeva je danes sindikate vzgoje in izobraževanja ter visokega šolstva namreč povabila na delovni pogovor o "odprtih vprašanjih" in možnih rešitvah plačnega sistema v javnem sektorju, ki bi jih uveljavili po volitvah. Zaradi "velikega interesa širše javnosti ter namena zagotavljanja popolne transparentnosti" so napovedali, da bodo pogovor neposredno prenašali na Facebook strani ministrstva. Neposrednemu prenosu so nasprotovali v sindikatih. Ker je ministrstvo v obvestilu o neposrednem prenosu vnaprej napovedalo, da vlada do volitev ne bo sprejemala nobenih dodatnih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata, menijo, da je sestanek z enostransko nadzorovanim prenosom "očitno namenjen ščuvanju javnosti proti zaposlenim v izobraževanju in izkrivljanju vsebine stavkovnih zahtev".

simona kustec pl6_result
Bobo
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.


Sviz in Visokošolski sindikat Slovenije sta danes zjutraj zato pozvala ministrstvo, naj do 12. ure obvesti javnost o odpovedi prenosa pogovora, "saj bi bil ta najverjetneje zrežiran tako, da bi pred javnostjo diskreditiral legitimne sindikalne zahteve". "Namesto resnih in korektnih pogovorov socialnih partnerjev o razrešitvi stavkovnih zahtev se obeta propagandna oddaja, v kateri bi vladna stran poniževala sindikaliste," so zapisali v pozivu. Ker ministrstvo tega ni storilo, so predstavniki Sviza in visokošolskega sindikata odpovedali udeležbo na sestanku. 

sindikat ministrstvo izobraževanje pogajanja
Kaj zdaj berejo drugi