vestnik

(PREGLED GOSPODARSTVA V LETU 2023) Vlada je bila največji problem

Majda Horvat, 7. 1. 2024
Jure Kljajić
V Lendavi je bila decembra slovesnost ob položitvi temeljnega kamna za visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil družbe Lek.
Aktualno

Gospodarske kroge najbolj jezi vzvišen odnos politike, pa tudi porušen socialni dialog in izključenost iz snovanja reform

Največji problem za gospodarstvo je bila v letu 2023 vlada s svojimi odločitvami. Eden od direktorjev uspešnega pomurskega podjetja je na vprašanje, kako vidi delo vlade, celo dejal, da je ta najboljša, kadar ničesar ne dela. Vladajoča nomenklatura si je s svojo odkrito in prikrito naravnanostjo proti gospodarstvu, še bolj proti duhu neoliberalizma, ki da se skriva v ozadju, ter včasih z omalovažujočim odnosom do dela (ustvarjanja) v realnem sektorju nakopala dolg seznam zamer. Gospodarske in kmetijske organizacije so jih v odprtem pismu, objavljenem sredi decembra, strnile v devet točk. To so razveljavitev davčnih olajšav pri dohodnini, dodatne obveznosti po zakonu o delovnih razmerjih, preoblikovanje prostovoljnih zdravstvenih prispevkov v obvezne, višji stroški dela v primeru čezmejnega opravljanja storitev, uvedba novih dajatev za kritje stroškov dolgotrajne oskrbe, podaljšanje kritja bolniške odsotnosti v breme delodajalca, dodatne obveznosti za zaposlene in delodajalce glede evidentiranja delovnega časa, uvedba administrativnih bremen za spremljanje in poročanje cen ter povečanje davka na dobiček pravnih oseb.

Po novem letu je oziroma bo podjetja pričakal nov paket »bombic«, ukinitev subvencionirane cene energije, tako da jo bo gospodarstvo odslej plačevalo po tržni ceni, višji stroški dela, dvig trošarin za nekatere izdelke ter nov davek na sladke pijače. Vlada tudi ne sliši opozoril o ohlajanju proizvodnje in upadu izvoza ter prihodkov, kakor tudi svaril, da brez uspešnega gospodarstva družba ne bo imela trdnih javnih financ. Najbolj gospodarske kroge jezi vzvišen odnos politike, pa tudi porušen socialni dialog in njihova izključenost iz snovanja reform.

Na istem morju vehementnih obljub, zaletavih, nepremišljenih eksperimentov, ki si jih je v letu in pol na oblasti dovolila zdajšnja vlada, ter nestabilnih razmer oziroma motenj na globalnem trgu skupaj s slovenskim gospodarstvom vesla tudi pomursko. Kako uspešno je pri premagovanju valov, ki jih povzroča takšno poslovno okolje? V celoti gledano nič manj in nič bolj kot v drugih perifernih okoljih. Osrednja Slovenija pa je s koncentracijo finančnih in dobičkonosnih dejavnosti zgodba zase.
Struktura pomurskega gospodarstva razkriva, da njegovo jedro tvorijo večje gospodarske družbe, ki poslovni uspeh ustvarjajo s prodajo na zunanjih trgih. Veliki izvozniki so pogonski par koles na vozu, ki regijo pelje v leto 2024 in v prihodnost. Toda razmere na tujih trgih so postale izjemno kompleksne, negotove in tvegane. Od uspešnosti prepoznavanja strateških izzivov na globalnih trgih in uvajanja operativnih sprememb pri proizvodnji bo odvisna rast paradnih izvoznih podjetij.

lek-lendava, sandoz, temeljni-kamen, robert-golob, Richard-Saynor
Jure Kljajić
Največja naložba v zgodovini Leka se bo zgodila prav v Lendavi, zanjo bo Sandoz, švicarski farmacevtski velikan, namenil 400 milijonov evrov.

Tretje kolo, na katero v regiji zremo z velikimi pričakovanji, so naložbe tujih vlagateljev. Pri tem je Pomurje lani zadelo terno, bi lahko dejali. Največja naložba v zgodovini Leka se bo zgodila prav v Lendavi, zanjo bo Sandoz, švicarski farmacevtski velikan, namenil 400 milijonov evrov. S proizvodnjo, ki bo tu zagnana, bo regija pridobila po napovedih vlagateljev 300 novih delovnih mest, ki bodo ustvarjala visoko dodano vrednost in pritegnila v regijo izobražen kader. Ob tem je vredno spomniti, da sta že zdaj farmacevtski družbi Lek in Krka pomembna regijska zaposlovalca.

Četrto kolo voza, na katerem se bomo vozili v letu 2024 in – upajmo – še vsa naslednja, predstavljajo pomurski podjetniki. Ti so pomembna gospodarska veja in zaposlovalec v regiji, njihovo poslovanje na splošno primerljivo s poslovanjem v drugih pokrajinah, dosežki nekaterih pa izstopajoči na nacionalni ravni. 

V pričakovanju uspehov gospodarskih družb in podjetnikov v letu, ki smo ga začeli, pa vendar ne moremo biti slepi in gluhi za slabo, ki se nam je zgodilo minulo leto. Tuje lastništvo v pomurskih gospodarskih družbah se doslej ni izkazalo kot hudobni duh za pokrajino in ljudi, vendar je prav s tem povezanih nekaj neuspešnih poslovnih zgodb in propadlih podjetij. Julija je pri Svetem Juriju na Goričkem dokončno ustavilo proizvodnjo podjetje s kovinskopredelovalno dejavnostjo Altrad Liv v lasti Francozov, septembra je vrata zaprl Nov dom v Odrancih s proizvodnjo usnjenih izdelkov za italijanskega lastnika, kmalu naj bi po nekaterih napovedih v Murski Soboti ugasnila proizvodnja Wolforda, avstrijskega proizvajalca nogavic. V vseh primerih naj bi šlo za selitev proizvodnje, ki je temeljila na nižji dodani vrednosti, v druga poslovna okolja. Na nitki visi tudi prihodnost tekstilnega podjetja Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec. Po mnenju ekonomistov so takšni dogodki posledica tako imenovanega inflacijskega čiščenja realnega sektorja in zaostrovanja konkurenčnega boja. Pri tem pa velja samo eno pravilo: kdor ne bo unovčil svojega proizvoda ali storitve z izboljšanjem cen, bo propadel ali postal tarča prevzema tistih, ki so pri tem uspeli.

TOP 10 izvoznih podjetij

Največji pomurski izvozniki, ki so poganjali razvojna kolesa v letu 2023, so Carthago iz Odranec, Elrad Electronics iz Gornje Radgone, Arcont iz Gornje Radgone, Farmtech iz Ljutomera, GMT iz Murske Sobote, Planika iz Turnišča, Agrocorn iz Turnišča, Transpak iz Murske Sobote, Roto iz Černelavec in Makoter s Cvena.



Dogodki in uspehi za anale

Marec

V podjetju Daihen Varstroj so slovesno odprli nov objekt, velik dva tisoč kvadratnih metrov. Nova hala, ki je visoka 14 metrov, je namenjena izdelovanju robotskih celic velikih dimenzij. Podjetje s 150 zaposlenimi je za naložbo namenilo 2,5 milijona evrov lastnih sredstev. Ob tej pridobitvi je vodstvo napovedalo še nadaljnjo naložbo v tehnološko opremo v višini 1,3 milijona evrov. Tovarna je energetsko učinkovita, saj je kar 70 odstotkov porabljene električne energije pridobljene iz sončnih elektrarn.

April

Delavce v tekstilnem podjetju Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovec, ki so se po velikonočnih praznikih vrnili na delo, je na vratih stranišča pričakal napis, da morajo toaletni papir za lastne potrebe prinesti s seboj. Po agoniji, v kateri je bilo podjetje že nekaj časa, je bilo to jasno sporočilo o začetku konca za zadnjo izčlenjeno vejo nekdaj slavne Mure. Poslovnež Joc Pečečnik, ki se je z nakupom podjetja julija lani samookronal za rešitelja in dobrotnika, je po manj kot pol leta sporočil, da podjetju ne kaže dobro.

Maj

Madžarski naftni gigant MOL, katerega slovenska podružnica MOL Slovenija posluje v Pomurju že od leta 1996, je po skoraj dveh letih dobil zeleno luč Evropske komisije za prevzem drugega največjega trgovca z gorivi v Sloveniji, OMV. Po izvedbi celotne transakcije ima MOL 133 bencinskih servisov, Petrol pa 318. Družbo MOL Slovenija že od leta 2008 vodi Valerija Glavač iz Dobrovnika.

Julij

V Arcontu, največjem proizvajalcu modularnih bivalnih enot v Evropi in stavbnega pohištva, je zaposlenih čez 850 ljudi. V zadnjih dveh letih so v posodobitev proizvodnje vložili približno enajst milijonov evrov. Lani so uvedli brusilno celico, pri montaži začeli uvajati robote, s čimer so povečali produktivnost in zagotovili kakovost, z vlaganji v sončne elektrarne pa povečali samooskrbo. Ustvarjena energija zadostuje za približno 30 odstotkov njihovih potreb po električni energiji.

September

Ob koncu poletne turistične sezone je ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport objavilo rezultate enega največjih razpisov na področju turizma v zadnjih letih. V Pomurju je bilo podprtih devet projektov v skupni vrednosti več kot 32 milijonov evrov, ministrstvo pa bo zanje prispevalo več kot 11 milijonov evrov, ki jih zagotavlja mehanizem za okrevanje in odpornost.

Oktober 



Vestnik in Pomurska gospodarska zbornica sta sedmič zapored razglasila najboljša pomurska podjetja. V kategoriji mikro podjetje je zmagal Biroplast Solutions, malo podjetje Benko-Tehna in srednje veliko podjetje Pomurske mlekarne. Zmagovalec v kategoriji veliko podjetje je postal GMT, naj... zaposlovalec pa Farmtech. Po mnenju bralcev med najboljša podjetja sodi tudi Vrtni center Kurbus.

ppl-2022, kipec, flat-land-44, pomursko-podjetje-leta-2022
Jure Kljajić
Kipci za PPL.

Virs je po dvajsetih letih poslovanja začel največjo naložbo doslej. V razširitev proizvodnih zmogljivosti bo investiral približno 1,6 milijona evrov. Novi proizvodni prostori bodo veliki 1200 kvadratnih metrov, kar je toliko, kot merijo vsi dosedanji, v novem objektu pa bodo ob proizvodnih prostorih uredili še nekaj pisarniških in drugih za potrebe zaposlenih. Naložba bo končana ta ali prihodnji mesec.

Varis, eden največjih proizvajalcev gotovih kopalnic v Evropi, je slovesno zaznamoval 45 let obstoja ter izjemnih poslovnih uspehov, inovacij in razvoja ter zavidljivih naložb.

Prestižni naziv tovarna leta 2023, ki ga podeljuje poslovni medij Finance, je prejelo pomursko podjetje ROTO Pavlinjek.

November

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je na slovesnosti na Brdu pri Kranju za obrtnika leta 2023 razglasila Antona Cigana in Petra Tibauta iz podjetja Kit Žižki. Podjetje, v katerem med drugim izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police ter garderobne omarice, sta Cigan in Tibaut ustanovila leta 2008, temelje pa mu je leta 1990 postavil tast in oče Štefan Tibaut. Trenutno je v podjetju 20 zaposlenih, ki so zaslužni za preboj v krog odličnih slovenskih podjetnikov. Naziv obrtniški vzor 2023 je na slovesnosti prejel Franc Maučec, direktor podjetja Steklarstvo Frama iz Beltinec.

obrtnik leta, kit žižki
Obrtno-podjetniška zbornica
Nagrado za slovenska obrtnika leta sta prejela Anton Cigan in Peter Tibaut.

December



V Lendavi je bila slovesnost ob položitvi temeljnega kamna za visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil družbe Lek. Dogodku so prisostvovali ob domačih še ugledni tuji gostje, veleposlanica Švicarske federacije v Sloveniji Gabriele Schreier, minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, predsednik uprave Sandoza Richard Saynor, globalni vodja Tehničnih dejavnosti Sandoza Glenn A. Gerecke in predsednik vlade Robert Golob. Naložba bo predvidoma končana do konca leta 2026.

gospodarstvo leto-2023 pregled