vestnik

Preiskave: Priprti Pomurci stari od 38 do 44 let 

Adriana Gašpar, 12. 7. 2018
Pums
Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota Bojan Rous. 
Aktualno

Vseh devet osumljenih trgovanja z nedovoljenimi drogami v priporu. Storili so več kot 120 kaznivih dejanj, zaslužili naj bi vsaj 125 tisoč evrov. 

Kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so od januarja preiskovali več kaznivih dejanj s področja trgovine s prepovedanimi drogami. Nadzorovali so dve hudodelski združbi, ki sta bili dobro organizirani in izvršili preko 120 kaznivih dejanj s področja trgovanja z mamili.Organizacija preprodaje je potekala preko štirih večjih dobaviteljev, treh iz Ljubljane in enega iz Celja, potem pa preko dveh organizatorjev preprodaje na drobno do več uličnih preprodajalcev.
Osumljenih je sicer 13 oseb, pred preiskovalnega sodnika pa je stopilo devet domnevnih kriminalcev, ki jih je sodnik poslal neposredno v pripor.

Preprodali vsaj tri kilograme

Policisti so zasegli 455 gramov heroina, vsaj tri kilograme droge pa naj bi preprodali. "Heroin je zelo nevarna droga, ker uživalce v zelo kratkem času zasvoji, ti pa potem z drugimi kriminalnimi dejanji pridejo do sredstev, da si jo lahko privoščijo," pojasni vodja sektorja kriminalistične policije Bojan Rous. Cena heroina sicer ni povsod enaka, niha namreč glede na povpraševanje. V Pomurju en gram stane približno 50 evrov. Po tej ocenah naj bi hudodelci zaslužili vsaj 125 tisoč evrov.
Celotno izjavo vodje kriminalističnega sektorja si lahko ogledate na spodnji povezavi:
##YOUTUBE-https://youtu.be/aPZmpAFZHRc##

Opravili sedem hišnih preiskav

Skupaj je bilo osumljenih 13 oseb, starih od 30 do 61 let; osumljeni Pomurci pa so stari od 38 do 44 let. Večina osumljenih je sicer starih znancev policije, saj so jih policisti za tovrstna kazniva dejanja že obravnavali.

Kriminalisti in policisti PU Maribor, Celje, Ljubljana in Koper so v torek opravili sedem hišnih preiskav na območju UE Ljutomer, Ptuj, Ljubljana in Koper.
Očitano kaznivo dejanje
Priprti hudodelci so osumljenineupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1B.

Zagrožena kazen do 15 let zapora

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let. Za kvalificirano obliko, torej storjeno v hudodelski združbi pa je predpisana kazen zapora od 5 do 15 let.

74afc502f277a58d753b19cbd6ca4ed2
Adriana Gašpar
Bojan Rous je vodja kriminalistov v Murski Soboti, ki pravi, da je bila družba zelo dobro organizirana.


Več o tem, kako so privedli osumljence na spodnji povezavi:
https://www.vestnik.si/preiskave-pred-sodnika-devet-osumljencev-6518623
O tem, kako deluje združba in zakaj je nastala, pa smo pisali na tej povezavi:
https://www.vestnik.si/kriminalisticne-preiskave-v-pomurju-vpleteni-vsaj-stirje-pomurci-6517878

Nataša Juhnov
Vsi osumljenci so šli neposredno v pripor. 
kriminalistična preiskava nedovoljene droge