vestnik

Preizkušanje škropilnic nujno za ugotavljanje morebitnih pomanjkljivosti

Damjana Nemeš, 20. 4. 2023
Jure Kljajić
Imetniki morajo na pregled pripeljati očiščeno in preizkušeno napravo, rezervoar mora biti do polovice napolnjen s čisto vodo.
Aktualno

Biotehniška šola (BŠ) Rakičan od leta 1984 izvaja testiranje in uravnavanje škropilnih naprav, leta 1991 pa so začeli na šoli tudi razvijati in posodabljati organizacijo testiranja z vodenjem evidenc in pošiljanjem obvestil lastnikom škropilnih naprav zaradi lažje izvedbe in pregleda testiranja.

Od leta 2001 morajo biti vse naprave za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev (FFS) pregledane, vsak uporabnik je tako dolžan uporabljati napravo, ki ustreza zakonskim zahtevam, te pa veljajo tako za nove škropilnice kot tudi za tiste, ki so že v uporabi.

BŠ Rakičan kot pooblaščena organizacija za pregledovanje škropilnic in pršilnikov tudi pred letošnjo škropilno sezono pregleduje naprave na terenu, v spomladanskem delu bodo pregledi potekali do junija, v jesenskem pa od septembra do sredine oktobra. Kot je pojasnil vodja preizkušanja Dejan Kočiš, je osnovni namen ugotoviti stanje in morebitne pomanjkljivosti naprav, hkrati pa zagotoviti ustrezno nastavitev, servisiranje in svetovanje za optimalno uporabo oziroma nakup.

škropilnica, traktor, ljutomer, pregled-škropilnic
Jure Kljajić
Pregled naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev (FFS).

Po končanem pregledu izvajalec izda znak o ustreznosti, to je nalepko in potrdila. Veljavnost teh potrdil je tri leta od datuma pregleda. Za nove naprave, stare manj kot šest mesecev, velja potrdilo pet let.

škropilnica, traktor, ljutomer, pregled-škropilnic
Jure Kljajić
Pregled naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev (FFS).

Pregled naprav za nanašanje FFS poteka v dveh delih, prvi del je vizualni pregled naprave, v drugem delu pa potekajo meritve. Imetniki morajo na pregled pripeljati očiščeno in preizkušeno napravo, rezervoar mora biti do polovice napolnjen s čisto vodo. Prav tako morajo imetniki ob pregledu imeti napravo pripeto na traktor, pogon mora biti povezan z brezhibno kardansko gredjo. »Preglednik naprav lahko pregled zavrne zaradi neočiščene naprave,« je opozoril Kočiš.

škropilnica, traktor, ljutomer, pregled-škropilnic
Jure Kljajić
Kot je pojasnil vodja testiranja Dejan Kočiš, pregled naprav za nanašanje FFS poteka v dveh delih, prvi del je vizualni pregled naprave, v drugem delu pa izvedejo meritve.

Preveri se delovanje kardanske gredi, varovalnega ohišja in varoval kardanske gredi, pretok črpalke, mešalni mehanizem, pa rezervoar, ki ne sme puščati. Preverjajo se tudi nalivno sito, praznjenje ostanka in dodatni rezervoar za čiščenje, poleg tega pa še krmilni mehanizem, cevi in filtri, škropilne letve in šobe. Pri pršilnikih dodatno pregledajo še puhalo in pretok šob.

Pri terenskih pregledih sodelujejo poleg pooblaščenih oseb tudi dijaki, ki pomagajo pri pripravi naprav, če pa imetniki naprav ne morejo pripeljati na pregled na teren, lahko to obveznost opravijo tudi na BŠ Rakičan, vendar se morajo za to naročiti. »Prav tako nam morajo imetniki pisno sporočiti, če škropilnih naprav ne uporabljajo, so jo prodali oziroma uničili,« je še opozoril vodja testiranja Dejan Kočiš.

škropilnice testiranje biotehniška-šola-rakičan