vestnik

Sejalec 2020 za Expano, združenje Gourmet over Mura prejemnik kristalnega Triglava

Vestnik, 8. 12. 2020
Aleš Cipot
Gourmet over Mura
Aktualno

Na Dnevih slovenskega turizma so podelili najvišja priznanja v slovenskem turizmu. Nagrado Sejalec 2020 je prejel regijski promocijski center Expano.

Poleg Expana sta bila v finalni konkurenci za nagrado še Jasna Chalet Resort in Istrski zajtrk - okusi lokalno. Sejalec je nagrada za najbolj ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu, letos pa sta jo Slovenska turistična organizacija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podelila 17. Dnevi slovenskega turizma so letos zaradi situacije sicer potekali v spletni obliki.

Regijski promocijski center Expano je kot slovenski paviljon leta 2015 na svetovni razstavi Expo v Milanu navduševal obiskovalce iz vsega sveta. Danes ob robu Soboškega jezera z izjemno arhitekturno stvaritvijo in inovativnimi in domiselnimi doživljajskimi vsebinami obiskovalce vabi, da občutijo Pomurje v malem. Z restavracijo, trgovino z regijskimi izdelki, centrom mobilnosti, hologrami, virtualnim poletom z balonom in 3D potovanjem skozi čas je prerasel stereotip turistično-poslovne pisarne, so zapisali v obrazložitvi. Je živi katalog lokalne turistične ponudbe, ki obiskovalce načrtno usmerja na različne točke Pomurja, zato nosi naziv Vrata v Pomurje, s katerimi vabi k odkrivanju številnih drugih mest v Pomurju. S tem prispeva tudi k razpršitvi turističnih tokov in daljšanju dobe bivanja v destinaciji. 

b0fd249055d4c8790a7e45841c7ab550
Aleš Cipot
Expano je dobitnik nagrade Sejalec 2020.

Združenje Gourmet over Mura pa je prejelo priznanje kristalni Triglav, ki ga podeljuje Društvo turističnih novinarjev Slovenije. 

"Gourmet over Mura je neformalno združenje ponudnikov vrhunske kulinarike, vinskih zgodb in nastanitev z levega in desnega brega reke Mure, nastalo je samoiniciativno in se financira izključno iz lastnih sredstev. Združenju je uspelo povezati turistično ponudbo cele regije. Postalo je prepoznavna blagovna znamka za odličnost, ki je iz samo treh vrhunskih ponudnikov na začetku (Gostilna Rajh, Šunkarna Kodila in Vinarstvo Marof) zraslo v enega vodilnih turističnih projektov v regiji. Letos se je vanj vključilo še devetnajst ponudnikov kakovostnih butičnih nastanitev," so pojasnili. Dodajajo, da je združenje plod entuziazma posameznikov z Jankom Kodilo na čelu, ki je spoznal, da en sam ponudnik ne bo slišan, da se je treba povezovati v skupni zgodbi, prodaji in nastopih na trgu. Gourmet over Mura združuje nadpovprečne zgodbe malih proizvajalcev in ponudnikov, ki s svojimi proizvodi in zgodbami dosegajo veliko dodano vrednost. Njihov cilj je ponuditi gostom Pomurje kot regijo petzvezdičnih doživetij. 

expano slovenska-turistična-organizacija sejalec-2020