Nekaj časa se je že ljubiteljsko ukvarjal z žganjekuho in preizkušal različne recepte, izdelke pa sta nato z ženo poskušala ter jih delila s prijatelji in bližnjimi. Ker so bile povratne informacije zelo dobre, sta se odločila odpreti mikrodestilarno, ki nosi zanimivo ime. Ker sta namreč oba Prekmurca, ki že dalj časa živita v Ljubljani oziroma v njeni okolici, ponazarja zanju ime destilarne povezanost obeh bregov reke Mure, tudi logotip destilarne je povezan s Prekmurjem, saj prikazuje štorkljo.
Preberite še
Odpri v novem zavihku
Četrtkove hišne preiskave: Odkupovali navidezne stroje, dva osumljenca so zaprli. Eden je iz Moravskih Toplic, drugi iz Murske Sobote
S kriminalno združbo sodeloval tudi uslužbenec banke NLB.
Džin #1 že v prodaji
Produkt, ki nastaja v mikrodestilarni s sedežem in proizvodnimi prostori na domu zakoncev Horvat, je džin. »Ta alkoholna pijača postaja v zadnjih letih ponovno zelo popularna. V mislih jo imamo kot pijačo, ki ima intenziven okus po brinu, vendar so današnji džini zelo drugačni. Z eksperimentiranjem sem razvil različne okuse džina, z aromo ima po sivki, limonski travi, vrtnici. Ravno zaradi tega ustvarjanja in prostih rok pri razvijanju novih receptov mi je džin prirasel k srcu,« pravi biotehnolog, ki je zaposlen kot vodja projektov v enem od farmacevtskih podjetij v Sloveniji. Pri razvijanju receptov in proizvodnji džina mu pomaga žena Nina, kot pravi, pa je postopek izdelave manj kompleksen, kot je na primer pri viskiju ali drugih žganih pijačah. »Prostor, primeren za izdelavo gina, sem zato lahko uredil kar doma.«
Prvi produkt destilarne, ki sta ga Horvatova poslala na trg, sta poimenovala džin #1, luč sveta pa je ugledal konec letošnjega januarja. Recept zanj je Jernej razvijal postopoma približno dve leti, izkušnje pa je nabiral s prebiranjem člankov in gradiva na spletu ter v knjigah. »Tako sem razvil proces in končni recept. Posebnost najinega džina je, da vsebuje le pet začimb, kljub temu ima bogato in uravnoteženo aromo po brinu in koriandru, ki se zaključi s cvetlično noto. Ob nakupu džina priložim še modri cvet graha, s katerim lahko stranka obarva džin modro,« pove Horvat. Doda še, da se po dodatku tonika džin obarva rožnato, kar pri marsikaterem uporabniku vzbudi navdušenje. »S tem dajem stranki možnost, da dopolni izkušnjo pri uživanju džina. To je tudi najin moto.«
Vedno je prostor za napredek
Lastnik mikrodestilarne uporablja za destilacijo džina čisti, 96-odstotni etanol, ki ga nabavlja pri specializiranih dobaviteljih. Pred destilacijo v destilatorju nameša mešanico etanola in vode. »Pomembno je, da ima tekočina okoli 40 odstotkov alkohola. Nato strem suhe začimbe in jih nasipam na mrežico, ki je napeta nad mešanico, takrat pa se začne destilacija. Kot pri vsaki destilaciji tudi tukaj zbiramo različne frakcije destilata. Za uživanje je primeren le srednji tok, preostali se zavržejo, postopek destilacije pa je tak, da hlapi potujejo prek začimb. Na koncu se destilat razredči z destilirano vodo do štiridesetih odstotkov, nato pa se počaka vsaj en teden, da se arome uravnotežijo,« je postopek kuhanja džina opisal Jernej. Prisega na naravne in kakovostne začimbe, ki jih kupi pri priznanih slovenskih dobaviteljih začimb, uporablja pa brin, koriander, limonsko travo, sivko in kamilico.
Horvatova sta za svoj džin prejela nagrado na mednarodnem tekmovanju Craft Spirits Berlin 2022, kar je zanju priznanje, hkrati pa dodaten zagon in potrditev, da vsa prebiranja literature in poskusi niso bili zaman. »Pred uradnim odprtjem destilarne sva se udeležila tudi slovenskega tekmovanja v žganjekuhi. Najin suhi džin je osvojil srebrno priznanje, na kar sva zelo ponosna,« pravi Jernej, ki se zaveda, da je vedno prostor za izboljšave izdelka. Nedavno sta zato z Nino poslala njun izdelek poznavalcu džinov v Nemčijo, ki je napisal konstruktivno oceno. »Dobiti zelo dobro povratno informacijo od poznavalca džina ti da občutek, da si na dobri poti.«
Džin #1 lahko zainteresirani kupijo na spletni strani destilarne, Horvatova pa si želita, da bi ga prodajala v manjših lokalih in trgovinah. Ponudbo želita v prihodnje razširiti, saj sta že razvila tri recepte. »Džin #2 vsebuje poletno svežino, ki jo ustvarjajo cvetovi vrtnice, rožmarin in limonska trava, džin #3 pa bo baziral na orientalskih začimbah in bo po aromi in okusu bolj intenziven ter drugačen kot njegova predhodnika,« sklene Jernej Horvat.