vestnik

Prekmurec med naj lastniki gozdov  

Janko Votek, 10. 12. 2018
Osebni arhiv
Anton Kerec je med prejemniki priznanja za naj lastnika gozda.
Aktualno

Med letošnjimi dobitniki priznanj za naj lastnika gozda, ki ga podeljuje Zavod za gozdove je Anton Kerec iz Vidonec. 

Kerecova kmetija je velika 30 hektarjev od tega je sedem hektarjev gozdov, ki jih bo v prihodnje še razširil. V obrazložitvi za priznanje so na soboški območni enoti Zavoda za gozdove zapisali, da ima Anton urejeno posestvo in se ponaša z vso potrebno mehanizacijo za kmetijsko in gozdarsko dejavnost. »V zadnjih desetih letih se je izkazal z izjemnim odnosom do gozda. Ob skrbi za lasten gozd je bil pripravljen pomagati vsakemu potrebnemu pomoči. Gozdovi v katerih gospodari Anton Kerec so zgledno vzdrževani.



Pri gospodarjenju upošteva strokovne smernice Zavoda za gozdove. Omeniti je potrebno tudi odlično sodelovanje s Krajevno enoto Petrovci oziroma pristojnim revirnim gozdarjem, kot tudi redno udeležbo na strokovnih izobraževanjih, ki jih pripravlja Zavod za gozdove. Anton velja med svojimi krajani za zgled dobrega gospodarja, o čemer priča tudi letošnja nagrada za najlepše urejen vrt z brajdo, ki jo vsako leto podeljuje Krajinski park Goričko. Je aktivni lovec in vzdržuje tudi manjši ribnik. Zaradi predanega odnosa do gozda in kulturne krajine v sicer težkih naravnih pogojih Goričkega,« zato so ga pomurski gozdarji predlagali za letošnjega najbolj skrbnega gospodarja gozda v OE Murska Sobota.

05bef55df8dcf5f7408cd8e797181e3a
Nataša Juhnov
Vse orodje za delo v gozdu si Anton pripravi v svoji delavnici. V tej je urejen kot z orodji, ki so se uporabljala za spravilo in obdelavo lesa "v ročnih časih"

Nataša Juhnov
December je že čas za delo v gozdu.
dobitnik priznanja za naj lastnika gozda