vestnik

Prekmurec na Dunaju: Vladala je zmeda, ulice naslednji dan še bolj prazne kot sicer

I.B., 3. 11. 2020
Reuters
Dunaj je sinoči pretresel teroristični napad.
Aktualno

Dunaj je v ponedeljek zvečer pretresel teroristični napad, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, še 22 pa jih je ranjenih. Kot je sporočil avstrijski notranji minister Karl Nehammer, je bil napadalec 20-letni avstrijski in makedonski državljan Kujtim Fejzulai, policisti pa so ga ubili devet minut po začetku napada. O tem, kako Dunaj živi in diha po napadu smo se pogovarjali s Prekmurcem Matejem Fišerjem, ki v avstrijski prestolnici biva in dela.

Fišer nam je povedal, da je bil v času napada v svojem domovanju, ki je tri postaje stran od prizorišča streljanja. Za napad je izvedel iz dnevnoinformativnih oddaj. Kot pojasni, je bila prva informacija ta, da se v mestu nekaj dogaja, pozneje so povedali, da gre za streljanje, sledil je podatek o napadu na sinagogo, ki pa se je kasneje izkazal za napačnega. "Ni bilo preverjenih informacij, tako da je bilo dosti špekulacij," tako Fišer, ki še doda, da so novice sporočali relativno pozno. 

V mestu je bilo ogromno policije, tulile so sirene, v zraku je bil helikopter. Vladala sta kaos in zmeda, še pristavi. Sinoči naj bilo po njegovih besedah v akciji več kot tisoč policistov, od tega je bilo 150 pripadnikov enote Kobra, avstrijske specialne enote. Fišer naslednji dan ni ostal doma, ampak se je odpravil v pisarno. Po njegovih besedah je na dunajskih ulicah v tem času že sicer manj ljudi, po napadu pa jih je bilo opaziti še manj. Otroci denimo tudi niso šli v šole, po mestu pa je prisotno večje število policijskih sil. 

612597bb37a4a4952619159e49a3f04c
Bernarda B. Peček
Matej Fišer nam je povedal, kakšno je vzdušje na Dunaju dan po napadu.

Matej Fišer nam še pove, da so bile okrog polnoči informacije o dogajanju že relativno stabilne, bolj podrobno se je ugibalo le še, kdo je napadalec in če je še kakšen sostorilec. Nehammer je danes še sporočil, da je bil napadalec oborožen z avtomatsko puško, pištolo in mačeto, nosil pa je tudi samomorilski pas, za katerega se je pozneje izkazalo, da je šlo za imitacijo. S tem naj bi želel ustvariti paniko. Dodajmo še to, da je bil 20-letnik v preteklosti že kaznovan zaradi terorističnega združevanja, bil pa je blizu islamski državi. Leta 2019 je bil obsojen na 22 mesecev zapora, ker je poskusil oditi v Sirijo in se pridružiti teroristom. Predčasno je bil izpuščen lani decembra, ker je imel kot mlad odrasel določene privilegije. 

dunaj, avstrijska policija
Reuters
Na dunajskih ulicah je opaziti večje število policijskih sil.

Fišer pove, da se sam danes ne počuti dosti drugače kot v preteklih dneh. Doda pa, da je bil sprva problem v tem, ker so se pojavile informacije o napadu na sinagogo. Sogovornik pojasni, da se je napad na sinagogo na Dunaju zgodil nazadnje leta 1981, ker pa je judovska skupnost tudi v preteklih obdobjih doživela več hujših udarcev, bi imel tovrsten napad čisto drugačen kontekst kot včerajšnji. Obenem pa še izpostavi, da je teroristični napad za Dunaj, kljub temu, da tam živijo pripadniki različnih narodov, precej nenavaden in atipičen. Ni tako kot če bi šlo za Pariz ali London. 

dunaj terorizem policija avstrija
Reuters
Dunaj je sinoči pretresel teroristični napad.

Avstrijska vlada je medtem že razglasila tridnevno žalovanje. To bo trajalo vključno do četrtka. 

teroristični-napad dunaj pomurec-na-dunaju matej-fišer