vestnik

Prekmurec omogočil gibalno oviranim, da najdejo dostopne lokacije

Tadeja Lepoša, 2. 10. 2018
Nastija Fijolič
Aljoši se je pred petimi leti življenje obrnilo na glavo.
Aktualno

Točno pred dvema mesecema je luč sveta ugledala nova aplikacija 'Ljubljana by Wheelchair' - primarno namenjena gibalno oviranim, priročna pa tudi mamicam z vozički in starejšim osebam - zasnovana pod budnim očesom Aljoše Škaperja iz Murske Sobote.

Nesreča pred petimi leti je Aljošo priklenila na voziček in pripeljala do tistega vprašanja: ''Kam sploh lahko še zdaj pridem?'' Tako sta se z ženo lotila novega projekta: »V Sloveniji ni obstajal neki iskalnik in imenik dostopnih lokacij za gibalno ovirane, zato smo začeli s spletnim portalom www.pridem.si,« nam razloži Aljoša.

Z ženo in zavodom razvili aplikacijo

A z leti je vse bolj tlela ideja o aplikaciji, ki bi podajala osnovne informacije o dostopnosti za gibalno ovirane: »Sploh po kakšnih popotovanjih, ko vidiš na lastni koži, kako težko je pridobiti ustrezne informacije glede dostopnosti«. Zato sta se z ženo tudi tokrat povezala z Zavodom turizem Ljubljana, kjer so s pomočjo programerjev in drugih 'pomagačev' razvili aplikacijo 'Ljubljana by Wheelchair', ki je namenjena vsem, ki bi radi obiskali prestolnico, tako domačim kot tujim turistom


»Že samo ime aplikacije pove, da je primarno namenjena gibalno oviranim, starejšim osebam, mamicam z vozički, pa seveda vsem našim svojcem,« dodaja Aljoša.



Kot razlaga Aljoša, »za zdaj delamo na intenzivni promociji doma in v tujini, največja želja pa je, da bi aplikacija koristila čim več ljudem. Bodisi samo za iskanje najbližjega invalidskega stranišča bodisi za planiranje celotnega dopusta,« je optimističen in hkrati dodaja, da si želijo več povratnih informacij, kako še izboljšati aplikacijo.

c41c81a433f96e56c34788bc334cf847
Osebni Arhiv
Aplikacija je namenjena vsem, ki bi radi obiskali prestolnico, tako domačim kot tujim turistom.


Razmišljate, da bi tudi za druga slovenska mesta vzpostavili tovrstno aplikacijo?
"Želja seveda ostaja, da delamo na področju dostopnosti še naprej, vendar se v tej fazi, ko smo Ljubljana by wheelchair šele objavili, osredotočamo predvsem na to, da naredimo aplikacijo prepoznavno in uporabno. Pomembno je, da to, kar delamo zdaj, delamo dobro in kvalitetno. Dogovarjamo se tudi za prenovo same spletne strani, saj jo je po treh letih treba prilagoditi novejšim standardom in jo narediti bolj odzivno.Smo pa tudi že v dogovorih z drugimi kraji, seveda je cilj, da te uspešne prakse širimo naprej."

Aljoša, ki že nekaj let živi v Ljubljani, se rad vrača v Prekmurje. Še vedno je pogosto v Murski Soboti in okolici: »Sicer pa se 'guči' tako doma kot tudi zunaj, Prekmurcev v Ljubljani je namreč kar nekaj.«Seveda nismo mogli mimo vprašanja, kaj prekmurskega najbolj pogreša v prestolnici.

"Glede na to, da nisem veliko časa naenkrat brez prekmurske ravnice, mi nič takega ne pade na pamet," no, po kratkem razmisleku vseeno navihano doda: "Aha, pred kratkim sem v trgovini zagledal gibanico in sem jo takoj naročil. Joj, kako se mi je 'zaluštala'," v smehu zaključi.


91a68cab4b10e5daa69fe4c52175e7a8
Nastija Fijolič
Z ženo sta se pred leti lotila projekta in ustvarili so spletni portal.

Peter Podobnik
Z ženo Mirando rada potujeta in sta zelo aktivna.
aljoša škaper ljubljana by wheelchair aplikacija aplikacija za gibalno ovirane invalidi