vestnik

Prekmurka veselje našla v oblikovanju gline. Prevladujejo izdelki, uporabni v gospodinjstvu

Ines Baler, 20. 6. 2023
Ines Baler
Pod imenom MR lončarstvo boste našli lončene pekače različnih velikosti za potice in lazanje, sklede, skodelice,...
Aktualno

Monika Robek je pred desetimi leti v Rokodelskem centru DUO v Veržeju opravila lončarski tečaj in začela ustvarjati različne izdelke iz gline.

Nekaj let je vztrajala s prodajo svojih izdelkov, ker ni bilo velikega zanimanja, pa se je zaposlila v trgovini. Vendar nikoli ni zares opustila ustvarjanja lončenih izdelkov, v čemer uživa in se sprosti. Tako je letos dejavnost spet oživila in svoj čas posvetila lončarstvu. 

mr-lončarstvo, renkovci
Ines Baler
Monika Robek je poznana po izdelkih, primernih za uporabo v gospodinjstvu.

Največ ustvarja izdelke, ki so primerni za uporabo v gospodinjstvu. Tako boste pod imenom MR lončarstvo našli lončene pekače različnih velikosti za potice in lazanje, sklede. V zadnjem času je vse več zanimanja tudi za lončke za kavo ali čaj. »Prej so bili zanimivi taki z ročaji, zdaj pa je več povpraševanja za tiste brez ročajev. Na neki način tako sledim trendom,« je razlagala, ko sva si ogledovali zanimive sete v beli, rumeni in črni kombinaciji. Delavnico ima trenutno v domači garaži v Renkovcih, kjer ima tudi vreteno, peč za peko lončenih izdelkov, valjar in druge pripomočke. Izhaja iz družine, ki je navdušena nad obrtmi in ročnimi deli. Ded je bil čevljar in je rad risal na steklo, babica je pletla cekarje iz ličja, tudi mama je spretna pri različnih ročnih delih. »Nihče pa se ni ukvarjal z lončarstvom, in ko sem se odločila iti na tečaj, sem k temu nagovorila tudi brata.« 

mr-lončarstvo, renkovci
Ines Baler
Novi izdelki hitro poidejo, stranke prihajajo tudi iz drugih delov Slovenije, dobri odzivi pa so njen navdih za nadaljnje delo.

V njeni ponudbi boste našli tudi unikatne okrasne predmete, od rožic, krožnikov in obeskov. Izdelke oblikuje na vretenu ali prostoročno, s pomočjo modelov. Te uporablja denimo pri izdelavi pekačev za potice oziroma bibik, kot jim rečemo narečno. Pekač, ki ga izdeluje ročno, izdela v približno dveh urah, sledi nekajdnevno sušenje, potem prvo žganje, glaziranje in drugo žganje. Ker rada tudi riše, marsikateri izdelek polepša z raznobarvnimi cvetlični in sodobnejšimi motivi. Za to uporablja posebne barve za glino. 

Ko darila najdeš doma

Uporablja različno glino, tako rjavo kot belo, v zadnjem obdobju se je poigravala tudi s kamenino. Gre za glino, ki je bolj groba. Idej ji ne zmanjka, oblikovanje gline pa jo navadno hitro posrka in ure ustvarjanja minejo, kot bi trenil. Eden zadnjih izdelkov je motiv angela oziroma dekleta. Podoba ponuja različne interpretacije, nastala pa je spontano. »Z družino bi morali iti na birmo in smo se spraševali, kaj dati za darilo. Po navdihu je nastal omenjeni izdelek. Hitro mi je postal všeč in ker smo potrebovali še eno darilo, sem naredila novega in nato še nekaj podobnih. Eden drži v roki srce, drugi odprto, tretji zaprto knjigo, še eden pa igra na glasbilo,« z žarom v očeh opiše serijo izdelkov. 

mr-lončarstvo, renkovci
Ines Baler
Pri ustvarjanju se rada poigra z barvami in motivi.


Moniko Robek veseli, da so postali ročni izdelki v zadnjem obdobju bolj cenjeni in da povpraševanje zanje narašča. Sama ima tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo in si pridobiva certifikat Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Izdelke prodaja doma, prek spleta, na voljo so tudi v butičnih trgovinicah po Pomurju. Začela je obiskovati lokalne sejme in v Žižkih je že pripravila delavnice lončarjenja za otroke. Nadeja se, da jih bo sledilo še več. »Meni je lončarstvo v osebno zadovoljstvo in užitek. To počnem za svojo dušo in vesela sem, ko izdelki, ki so nastali pod mojimi prsti, navdušijo stranke,« nam je še zaupala.

mr-lončarstvo, renkovci
Ines Baler
Novi izdelki hitro poidejo, stranke prihajajo tudi iz drugih delov Slovenije, dobri odzivi pa so njen navdih za nadaljnje delo.

Novi izdelki hitro poidejo, stranke prihajajo tudi iz drugih delov Slovenije, dobri odzivi pa so njen navdih za nadaljnje delo. Nenehno išče ideje za nove izdelke, nedavno je na primer začela izdelovati vrtnice, izdeluje pa tudi personalizirana darila. 
monika-robek mr-lončarstvo Renkovci lončarstvo