vestnik

Prekmurščina bo dobila status nesnovne kulturne dediščine

Vestnik, 3. 4. 2019
Nataša Juhnov
Aktualno

Ministrstvo za kulturo bo v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo prekmurski jezik, ki bo tako deležen pravnega varstva.

Ob 100-letnici priključitve Prekmurja k Sloveniji je Prekmursko društvo general Maister Murska Sobota v okviru projekta Prekmurski jezik in kultura na Slovenski etnografski muzejnaslovilo pobudo zavpis prekmurskega jezika v Register nesnovne kulturne dediščine. Pred dnevi, 22. marca, so prejeli obvestilo, da njihova pobuda izpolnjuje kriterije ter dobili zeleno luč. Prekmurščina bo tako v register vpisana še letos, piše v sporočilu za javnost.

Za pripravo gradiva je pristojen Slovenski etnografski muzej, oziroma Koordinator nesnovne kulturne dediščine, postopek vpisa v register pa bo vodilo Ministrstvo za kulturo.

cf6256381b551b58dfcc34f3b2bd2a35
Nataša Juhnov


V društvu poudarjajo, da je vpis za prebivalce ob Muri izjemnega pomena, pomeni namreč priznanje jezikovne samobitnosti prekmurskega jezika kot celote. Dodajajo, da je skrb za jezik naloga vsake družbe in je prvi pogoj za ohranjanje nacionalne identitete, zavesti in prepoznavnosti, kar je danes nadvse pomembno.

prekmurščina register nesnovne dediščine Prekmursko društvo general maister 100. obletnica