vestnik

(Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice) Znani so dobitniki zlatih priznanj za prekmursko gibanico

Vestnik.si, 12. 9. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot je v začetku septembra v sodelovanju z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in ob podpori Mestne občine Murska Sobota organiziral 12. Festival prekmurske šunke in prekmurske gibanice.

Poleg razstave prekmurskih gibanic proizvajalcev iz celotne Slovenije in prekmurskih šunk domačih proizvajalcev je potekala še pokušnja teh dobrot, obiskovalci so lahko svoje brbončice razvajali še ob drugih dobrotah tradicionalne prekmurske kulinarike in prekmurskih vin, hkrati pa se pomerili v nagradni igri v ugotavljanju teže prekmurske šunke. 

šunka, gibanica
Niko Časar
V sklopu festivala je tudi tokrat potekalo ocenjevanje prekmurske gibanice in prekmurske šunke.

V sklopu festivala je potekalo tudi ocenjevanje prekmurske gibanice in prekmurske šunke. Petčlanska strokovna komisija je ocenjevala šest senzoričnih lastnosti gibanice, letos so tako podelili 9 zlatih priznanj, 11 srebrnih in 6 bronastih.

Zlata priznanja za tradicionalno prekmursko sladico so prejeli Terme 3000 Moravske Toplice, Mlinopek, Pekarna Omar, Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Ferencovi - turistična kmetija z nastanitvijo, Šunkarna in Gourmet Kodila, Güjžina - Slovenska kulinarika na vegetarijansko veganski način, Eko socialna kmetija Korenika ter Posestvo Passero. 

diši-po-prekmurju prekmurska-gibanica ocenjevanje