vestnik

Prekmurski SD predstavil kandidate za poslance, Han v Murski Soboti tudi o neodgovornosti za nastanek Janševe vlade

Rok Šavel, 7. 1. 2022
Vanesa Jaušovec
Aleksander Jevšek, Dejan Židan, Vlasta Veren, Damijan Zrim in Matjaž Han pred pisarno SD Prekmurje v Murski Soboti (Ulica Štefana Kovača 16).
Aktualno

V prostorih Območne organizacije SD Prekmurje v Murski Soboti so socialni demokrati predstavili kandidate, ki bodo na prihajajočih državnozborskih volitvah kandidirali v okrajih Murska Sobota 1, Murska Sobota 2 in Lendava.

Že lansko jesen sta se na kostanjevem pikniku pred Restavracijo Zvezda predstavljala aktualni poslanec Dejan Židan in mladi up socialnih demokratov Damijan Zrim, danes pa je bila na sporedu še uradna predstavitev kandidatov, ki bodo kandidirali v treh "prekmurskih" volilnih okrajih.

Aktualni poslanec, občinski svetnik in mestna svetnica

Poleg dolgoletnega in aktualnega poslanca Židana in nadebudnega politika Zrima, sicer občinskega svetnika v Kuzmi, generalnega sekretarja strankinega podmladka Mladi forum SD in asistenta predsednice stranke Tanje Fajon v Evropskem parlamentu, bo se za mesto v državnem zboru potegovala tudi Vlasta Veren, upokojenka in mestna svetnica v mestnem svetu soboške občine. Židan bo tako kot na volitvah leta 2018 kandidiral v petem volilnem okraju (Murska Sobota 2) osme volilne enote, Zrima bodo lahko volili v četrtem volilnem okraju (Murska Sobota 1 - Goričko), Verenova pa bo skušala prepričati volivce v lendavskem volilnem okraju.

stranka-sd, kandidati-za-poslance, social-demokrat
Vanesa Jaušovec
Predstavitev kandidatov je odprl soboški župan Aleksander Jevšek.

Na predstavitvi je zbrane pozdravil soboški župan Aleksander Jevšek, ki je spomnil na strankin program, s katerim želijo "Slovenijo spremeniti nazaj v demokratično državo". Ob tem je dejal, da je Pomurje socialdemokratska regija, kot župan pa se je zahvalil poslancu Židanu za pomoč pri "odpiranju vrat" do številnih ministrov, državnih sekretarjih in drugih odločevalcev na državni ravni, kar verjame, da bosta počela tudi Zrim in Verenova.

Han o kandidatih, egih in Janševi vladi

Podporo kandidatom je prišel osebno izrazit vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, ki se je zahvalil kandidatom, da so se bili pripravljeni izpostaviti v času, ko je politika na najnižji ravni. Še posebej izbrane besede ja namenil Židanu, s katerim delita vrednote socialne demokracije in sta po njegovih besedah ena tistih politikov, ki sta sicer strankarsko opredeljena, a neobremenjena. "V tej državi potrebujemo ljudi, ki ne bodo obremenjeni s svojo politiko, ampak s težavami svojega okraja," je dejal poslanec socialnih demokratov. Pozdravil je tudi kandidaturo Zrima, saj da gre po njegovih besedah za odgovornega fanta, ki bo dobra vez med Mursko Soboto, Prekmurjem in Ljubljano, in Verenove, saj meni, da potrebujemo ženske z izkušnjami. "Nenazadnje imamo tudi mi predsednico stranke, ki verjamem, da bo znala kot predsednica vlade Slovenijo peljati skozi vse te čeri," je poudaril Han.

stranka-sd, kandidati-za-poslance, social-demokrat
Vanesa Jaušovec
Kandidatom je v Murski Soboti podporo izrazil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Spomnil je na dolgoletno tradicijo socialnih demokratov in priznal, da so v preteklosti naredili tudi kakšno napako, a da se je treba na napakah učiti. Ob tem je dejal, da socialni demokrati niso odgovorni za nastanek trenutne vlade, pri tem pa je spomnil na Židanov umik z vrha SD. "Drugi zaradi svojega ega tega nikoli ne bi morali narediti. In zato, ker imamo takšne ege, imamo tudi takšno vlado in smo nenazadnje prišli do takšne situacije, v kakršni smo," je bil kritičen šef poslancev SD, ki je prepričan, da bodo njihovi kandidati krojili slovensko politiko.

Kaj želijo doseči kandidati za poslance?

Verenova je v svoji predstavitvi izrazila željo, da začnemo spet "komunicirati kot normalni ljudje", s ponosom pa je tudi povedala, da je bila kot mlado deklo zraven, ko je slovenske komuniste vodil Milan Kučan in je videla, kako se gradi demokratična stranka. Kot največjo prioriteto sicer vidi delo za kvalitetno sobivanje slovenske večine in madžarske manjšine, je pa tudi velik pristaš zelene energije.

stranka-sd, kandidati-za-poslance, social-demokrat
Vanesa Jaušovec
Vlasta Veren bo kandidirala v volilnem okraju Lendava.

Zrim je dejal, da kandidira, ker si mladi zaslužijo boljšo prihodnost, starejši pa dostojno starost. Za kandidaturo se je odločil tudi, ker meni, da si delavci zaslužijo pošteno plačilo za pošteno delo, pri tem pa spomnil tudi na delavce migrante. V ospredje je postavil tudi drugačnost Prekmurja in priložnosti na področju turizma, kulinarike in boljše infrastrukture.

stranka-sd, kandidati-za-poslance, social-demokrat
Vanesa Jaušovec
Damijan Zrim bo kandidiral v volilnem okraju Murska Sobota 1.

Izkušeni poslanec Židan pa je s ponosom spomnil na dosežke v tem mandatu, kjer je izpostavil priznanje prekmurščine v slovenskem nacionalnem jezikovnem programu, zakon, ki ureja področje zaposlitvene rehabilitacije in vrnitev pravic ljudem, ki so dobili poklicne bolezni. "Prekmurje potrebuje močne poslance tudi v prihodnje, saj ne smemo več pustiti, da nas obravnavajo kot drugorazredne," je poudaril v svoji predstavitvi in obljubil, da se bo v naslednjem mandatu najbolj zavzemal za vzpostavitev javno dostopnega zdravstva.

stranka-sd, kandidati-za-poslance, social-demokrat
Vanesa Jaušovec
Dejan Židan bo kandidiral v volilnem okraju Murska Sobota 2.

Na listi SD bosta v Pomurju na državnozborskih volitvah 24. aprila kandirala še Stanislava Perčič, nekdanja direktorica soboške območne enote zavoda za zaposlovanje, ki bo glasove iskala v ljutomerski volilni enoti, in Boris Edšidt, predsednik pomurskega pokrajinskega sveta Zveze združenj borcev za vrednote NOB, ki ga bodo lahko obkrožili volivci v gornjeradgonskem volilnem okraju.

stranka-sd, kandidati-za-poslance, socialni-demokrati
Vanesa Jaušovec
stranka SD

socialni-demokrati sd-prekmurje murska-sobota aleksander-jevšek dejan-židan damijan-zrim vlasta-veren matjaž-han kandidati-za-poslance