vestnik

Vrtec Murska Sobota: Premestitve otrok in vzgojiteljic razburile starše

Damjana Nemeš, 27. 8. 2020
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Pred začetkom vsakega šolskega leta v vrtcih oblikujejo vrste in število oddelkov ter število otrok v posameznem oddelku, kar je zapisano tudi v pogodbi ob vpisu otroka v vrtec, ki jo podpišejo starši. Tudi v Vrtcu Murska Sobota so pred začetkom šolskega leta opravili premestitve in na novo oblikovali oddelke, kar pa je razburilo starše otrok.

Kot je pojasnil eden od staršev, ki je tudi v svetu staršev zavoda, jih najbolj moti to, da niso dobili nobenega obvestila o predvidenih premestitvah, prav tako so dobili le suhoparen odziv vodstva, ko so zaprosili za pojasnila. »Med otroki je revolt. Komaj so čakali, da se ponovno srečajo z vrstniki, zdaj pa niti ne vedo, h kateremu vzgojitelju bodo šli. Otrok pravi, da bo raje bolan, kot da gre v vrtec,« pravi sogovornik, ki ne želi biti imenovan, je pa podobno kot on razburjenih več staršev otrok, ki so vpisani v murskosoboški vrtec.


Ravnatelj Borut Anželj staršem odgovarja, da so obvestilo dobili teden dni pred začetkom šolskega leta, kar je praksa tudi v drugih vrtcih po Sloveniji. »Res je, da so bili prejšnja leta obveščeni prej, letos tega namerno nismo naredili zaradi vpisa in spreminjanja oddelkov. Kar nekaj staršev je namreč izpisovalo otroke zaradi koronavirusa, nekateri so podaljšali porodniški dopust, zato natančnega števila do konca nismo imeli. Smo jih pa obvestili elektronsko oziroma prek e-asistenta ravno zato, da so obvestilo dobili vsi naenkrat in čim prej.« Dodal je, da so premestitve otrok med posameznimi oddelki dobre zanje, saj tako pridejo v stik z drugimi vrstniki, bolj se socializirajo in so tudi bolj samostojni v življenju.

gornja-radgona, borut-anželj, ravnatelj, vrtec-murska-sobota
Nataša Juhnov
Borut Anželj, ravnatelj Vrtca Murska Sobota.

Premeščene tudi vzgojiteljice

»Do preoblikovanja oddelkov je prišlo zaradi upoštevanja in zapolnitve zakonsko določenih normativov. Vemo, da je v prvem starostnem obdobju oziroma v oddelku jaslic manj otrok kot v najstarejšem starostnem oddelku oziroma oddelku, iz katerega gredo otroci naslednje leto v šolo. V tem je lahko 24 otrok, v jaslicah pa zgolj 14, zato moramo kakšnega od teh oddelkov razbiti, da dobimo večje število otrok in zapolnimo normative,« je pojasnil Anželj in dodal, da so se s preoblikovanjem oddelkov racionalno vedli tudi do ustanovitelja. Dejstvo je, da mora občina ustanoviteljica vsako prosto mesto, ki ostane do zapolnitve predvidenih normativov v vrtcu, plačati. 

Poleg otrok so bile premeščene tudi vzgojiteljice in pomočnice, nekatere zgolj med oddelki, druge tudi med enotami. Med zadnjimi so bile večinoma tiste, katerih otroci gredo z novim šolskim letom v osnovno šolo. »V tem ne vidim nič spornega, saj je to dobro za delovanje enot, pride neka svežina, znanje med enotami se prenaša. Odzivi vzgojiteljic so tako kot pri starših otrok zelo različni. Nekatere to sprejmejo dobro, druge malce manj, vendar je bila to praksa tudi v preteklih letih,« je povedal Anželj. Dodal je, da je premestitve pripravljal v sodelovanju s svetovalno službo.

Dodajmo, da je v iztekajočem se šolskem letu v zavod vpisanih 719 otrok, v šolskem letu 2020/21 pa 683, pri čemer nekateri otroci še ne izpolnjujejo starostnega pogoja za vstop v vrtec v septembru.

vrtec-murska-sobota premestitve normativi