vestnik

Premier v državni zbor poslal obvestilo o odstopu pravosodne ministrice, razrešili še Šoltesa

Vestnik.si, STA, 15. 2. 2024
Bobo
Po seznanitvi poslancev z njenim odstopom, bo ministrska funkcija Švarc Pipanovi prenehala.
Aktualno

Premier Robert Golob je danes v državni zbor poslal obvestilo o odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, so potrdili v kabinetu predsednika vlade. Po nekaterih informacijah bi se DZ lahko z njim seznanil že v petek. S tem bo ministrici funkcija prenehala.

V skladu s poslovnikom DZ se mora obvestilo o odstopu ministra uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Prva izredna seja DZ bo že ta petek, druga pa prihodnji teden v sredo. Po seznanitvi poslancev z njenim odstopom, bo ministrska funkcija Švarc Pipan prenehala.

Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko SD so se sicer že dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, čeprav je bilo v zadnjih dneh slišati tudi ugibanja o tem, ali bi utegnil Golob v tem času že najti ime kandidata za novega ministra, saj si funkcije pravosodnega ministra ne želi opravljati prav dolgo.



Švarc Pipan bo morala oditi po tistem, ko je kot predstojnica ministrstva za pravosodje podpisala pogodbo o nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, vredno 7,7 milijona evrov. Na ministrico so se zgrnili očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu. Švarc Pipan zatrjuje, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres. V zadnjih tednih se je Švarc Pipan tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premierju Golobu v teh dneh predala poročilo o svojih ugotovitvah. Sama pa je izstopila iz SD.


Vlada je na predlog ministrice za pravosodje v odstopu Dominike Švarc Pipan razrešila Igorja Šoltesa s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje. Kot so sporočili z ministrstva, je vlada to storila "zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani". 

vlada premier ministrica pravosodje odstop dz robert-golob dominika-švarc-pipan