vestnik

(PREMISLEK) Neizpolnjene sanje

Andrej Bedek, 17. 2. 2022
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Volitve so najpomembnejše dejanje demokracije. Z visoko volilno udeležbo namreč dokazujemo zrelost demokracije.

Uradni napovedovalec z odra na Kongresnem trgu v Ljubljani zakliče Ur-ška. Dvajsettisočglava množica v zlogih nadaljuje Bo-ga-taj. V ozadju se sliši že ponarodela Kdor ne skače, ni Slovenec. Nebo osvetli ognjemet, svetlobnim učinkom se s prižganimi lučmi v službenih avtomobilih pridružijo policisti. Nekaj se jih v opremi za varovanje množic ziba v ritmu melodije z odra. Ljudstvo politike, ki jih želijo nagovoriti, izžvižga. Glavno besedo imajo tokrat z medaljami ovenčani olimpijci.

Spet pretresljiv zvok budilke. Novo jutro v razklani Sloveniji. Ne le na leve in desne, tudi na cepljene in necepljene. Žal je spanca in sanj konec, dobrodošel v vsakdanjem življenju, v katero sta se zarezala virus in politika. Že od februarja 2020. A upanje vendar je. Po dveh letih, se zdi, virus (končno) izgublja veter v jadrih. Covid-19 ne bo več karantenska bolezen, je napovedal Mario Fafangel, za mnoge edini razumni glas med tistimi, ki so se lotevali zajezitve širjenja virusa.

Dolgo nam ni kazalo najbolje, paleta ukrepov ni zalegla. Posrečenih in tudi neposrečenih. Prenekatere izkušnje kažejo, da je oblast upoštevala stroko le, če ji je ta predlagala natančno to, kar je hotela slišati. Bo oblast vseeno še pred pomladjo sprostila epidemiološke zavore? Prvo sporočilo bo že po današnji seji vlade. Bosta naposled le zmagala razum in znanost? Prvič po dveh letih je po torkovem nastopu strokovne skupine za covid-19 zadišalo po – svobodi.

Novi koronavirus bo očitno v naslednjih mesecih v vsakdanjem življenju zvodenel. Politika bo medtem na visokih obratih. Bržkone se bomo le še bolj delili na leve in desne, za dosego čim višjega volilnega rezultata bodo žal več šteli udarci pod pasom kot dosežki kandidatov. Že znano.

Volitve so najpomembnejše dejanje demokracije. Z visoko volilno udeležbo namreč dokazujemo zrelost demokracije. 24. aprila zato pojdite na volitve. Najslabše bo, če boste ostali doma. Vsak glas šteje. Sanje se nam lahko uresničijo. 

premislek neizpolnjene-sanje