vestnik

(Premislek) Pomlad

Maja Hajdinjak, 22. 5. 2022
Niko Časar
Tako se prebuja pomlad.
Aktualno

Pomlad je zame že od nekdaj najljubši letni čas. Narava se odene v čisto poseben odtenek zelene barve, vse okrog nas začne cveteti, v zraku pa je čutiti pričakovanje dolgih vročih dni. Prav pomlad, ne hladno novo leto, pomeni zame prelomnico v letu – nove začetke, nove cilje, nova upanja.

Ko se te dni vozim v službo, se peljem tudi mimo svoje nekdanje gimnazije. Vsako jutro vidim skupinice dijakov, ki hitijo proti hramu učenosti, kjer jih čakajo še zadnje šolske obveznosti. Letos mineva devet let od takrat, ko sem bila tudi sama še ena od njih. Čeprav nas je v tistih zadnjih majskih in junijskih dneh čakal še zrelostni izpit, so bile moje misli lahke, zazrta sem bila v prihodnost in v pričakovanju novih začetkov, ki so me čakali med študijem.

Če danes pomislim na takrat 19-letno sebe, se nasmehnem, kako pozitivno sem zrla v svet. Nisem se ukvarjala z nesmisli vsakdana, ampak sem preprosto uživala in živela za trenutke. Tako energijo sem začutila tudi pri letošnjih slovenskih predstavnikih na Evroviziji. Pomlad nam je prinesla LPS, preproste mlade fante in dekle, ki uživajo v tem, kar delajo.

Evrovizija je sicer po mojem skromnem mnenju že nekaj let le še bleda senca glasbenega tekmovanja in večina izvajalcev tekmuje samo še v tem, kdo bo na odru naredil večji šov ob slabi glasbeni spremljavi. Kljub temu da so LPS obstali v polfinalu, so me navdušili že na Emi freš, od koder so se uvrstili v osrednji izbor. Ne toliko zato, ker bi bila pesem neki vrh glasbene umetnosti, ampak preprosto zato, ker ti mladci ustvarjajo s srcem.

Z zvrstjo so izstopali iz množice povprečne elektronske glasbe, ki smo jo slišali vse od Eme freš do velike Evrovizije, pokazali so, da za dober končni izdelek ni nujno peti v angleščini, predvsem pa okrog sebe in na sebi niso imeli ognjemetov, perja ali verig, s katerimi marsikateri nastopajoči na odru skuša odvrniti pozornost od šunda, ki prihaja iz njegovih ust.

lps
Profimedia
LPS

Če ste gledali njihov nastop na Evroviziji, ste videli, da so na odru resnično uživali. Živeli so za trenutek. Njihov cilj je bil, da jih Evropa sliši. Ne blišč ne šov, samo iskrena glasba. Letošnja pomlad jim je tako ne glede na rezultat prinesla nov začetek – nam pa novo upanje, da je med mladimi še nekaj tiste iskrene energije, ki bi jo kdaj pa kdaj potreboval vsak od nas.

premislek pomlad novi-začetki