vestnik

Premislek pred volitvami: Neznanke

Janko Votek, 15. 11. 2018
Adriana Gašpar
Kako bo v pomurskih občinah? 
Aktualno

Opravljena predvolilna anketa v petih največjih pomurskih občinah je pokazala, da se volivci pri volitvah svetnikov vse bolj odvračajo od raznih list.

V velikih občinah je težko doseči prepoznavnost nosilcev list in to se potrjuje v Lendavi, kjer nastopa vrsta list. V vseh drugih občinah se je pokazalo, da se ljudje odločajo za strankarske liste. Svojevrstno presenečenje je Slovenska ljudska stranka. Ta je po dolgotrajni krizi vodenja očitno veliko izgubila, npr. v Ljutomeru, kjer je imela podpornike med ruralnim delom prebivalstva, zdaj pa očitno ne bo imela predstavnikov v občinskem svetu.
Kako se bodo odzvali volivci v drugih občinah, je težko predvideti. Zanimivo bo spremljati županski boj v Turnišču. Tu lahko pričakujemo drugi krog, v drugem krogu pa bo odločilno, kdo bo stal nasproti sedanji županji Vesni Jerala Zver, če pride v drugi krog. Če kandidat ne bo iz Turnišča, bo sedanja županja verjetno imela lahko delo. Na desnem bregu ostajata neznanki Radenci in Apače. V obeh občinah bodo volili nove župane. Napoved za Apače je nekoliko lažja, na zmago lahko računa kandidat, ki bo imel več posluha za razvoj kmetijstva od sedanjega. V Radencih so volitve popolna neznanka. Če je bil dosedanji župan Rihtarič nesporni vodja lokalne SLS, je moč te zvodenela, zato je napoved o novem županu negotova. Tišina, Cankova in Gornji Petrovci so posebne zgodbe. Na Tišini je težko kar koli napovedovati, saj so se v boj s sedanjim županom spustili kandidati s širšo prepoznavnostjo in se lahko zgodi drugi krog. Tako bo verjetno na Cankovi. Petrovci sicer ostajajo nepredvidljivi, očitno pa še ni prišel čas za to, da bi izvolili legalista.

Kako pa bo v največjih občinah?
volilna napoved pomurske občine