vestnik

(PREMISLEK) Ura resnice o laži

Majda Horvat, 8. 10. 2020
Jure Zauneker
Center za starejše Murska Sobota
Aktualno

Za ljudi lahko poskrbijo samo ljudje, zato so opletanje z nehumanimi protokoli, spreminjanje koronaukrepov iz dneva v dan, razlaganje priporočil, kakor se komu zdi, in nastopaštvo z napovedovanjem ure resnice, kar si vse dovoljuje gospoda na oblasti, ponižanje vseh tistih, ki so kljub težkim razmeram ostali ljudje. Ki še vedno človeku najprej pogledajo v obraz in potem ravnajo po svoji vesti ter se ne sklicujejo na protokol. To so ljudje, ki so občutili, o čemer je govoril tudi nemški filozof Hans Jonas, da le življenje lahko spozna življenje.

Pred očmi imam nekaj, kar se je zgodilo, a se ne bi smelo. Neki protokol je spet zmagal nad človečnostjo. Tri stanovalce Centra za starejše Murska Sobota, pri katerih so najprej potrdili okužbo s koronavirusom, so za dan ali dva odpeljali na drugi konec Slovenije v negovalno bolnišnico za okužene.


Za ponotranjanje situacije in po sledi nauku, da le življenje lahko spozna življenje, ter za jasnejši etični pogled začnimo pri sebi. Nekdo nas povabi na obisk za dan ali dva v Novo Gorico. Smo zdravi, a nam ni do tega, ker se nam zdi pot prenaporna za tako kratek čas bivanja. Kljub temu da bi se lahko peljali z udobnim osebnim avtomobilom, si med potjo privoščili počitek in spili še kakšno kavico ter na koncu srečali znance, s katerimi bi se imeli lepo.


Stanovalce so poslali na to dolgo pot okužene in zaradi še drugih bolezni oslabele v povsem nepoznano okolje in med tuje ljudi. Eden od njih se ni več vrnil tja, od koder je moral oditi. Mar ni to nasilje nad nemočnimi? Za te bolnike je bila to pot trpljenja. In bila je zaman, če jih ob razpredajoči brezčutnosti za nekimi maskami višjih interesov prištejemo le k številnim brezimnim.


V imenu višjih interesov se je po pomladnih prepirih med ministrstvoma za zdravje in socialo, kdo je dolžan poskrbeti za okužene stanovalce v domovih za starejše, izcimil dogovor, da bodo zanje poskrbeli v negovalnih bolnišnicah. Vsak dobromisleč človek bi dejal, da jih bodo pač sprejeli v najbližji bolnišnici, ali če v tej ne bo prostora, vsaj v naslednji najbližji. Toda pot v Novo Gorico je bila ura resnice o laži. Dogovoru je v resničnem življenju povsem zbledelo všečno ogrinjalo.

murska-sobota, dom-starejših-rakičan, center-za-starejše-murska-sobota
Jure Zauneker
Tri stanovalce Centra za starejše Murska Sobota, pri katerih so najprej potrdili okužbo s koronavirusom, so za dan ali dva odpeljali na drugi konec Slovenije v negovalno bolnišnico za okužene.

Kdaj se bo to nehalo? Ko dogovori ne bodo imeli ozadja v »ampak«, ko bodo ukrepi za zajezitev širjenja okužb premišljeni, utemeljeni in trdni, in ne iz peskovnika, kakor se nam jih zdaj prinaša. Virus, ki prinaša zloglasno bolezen covid-19, kakor noben virus na splošno ter vsak drug udarec, ki nam ga namenja narava, niso plastična igrača.

premislek koronavirus bolniška-oskrba