vestnik

Preobrat v Gibanju Svoboda: Sara Žibrat postala podpredsednica stranke

Rok Šavel, 24. 10. 2023
Jure Kljajić
Pomurska poslanka Sara Žibrat, ki je bila izvoljena v ljutomerskem volilnem okraju, se je nepričakovano zavihtela na podpredsedniški položaj največje vladne stranke.
Aktualno

Po seji sveta največje vladne stranke Gibanje Svoboda nepričakovane kadrovske odločitve.

Po govoricah, da je premier Robert Golob predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič pozval k odstopu je bilo v torek za pričakovati burno sejo sveta največje vladne stranke Gibanja Svoboda. Po zasedanju strankarskih veljakov pa so v izjavi za javnost sporočili presenetljivo novico. Urška Klakočar Zupančič ostaja predsednica državnega zbora, a je odstopila kot podpredsednica stranke. Na njeno mesto je bila imenovana mlada pomurska poslanka Sara Žibrat. Ravno tako je svet stranke soglasno podprl predlog, da iz stranke izključijo poslanko Mojco Šetinc Pašek in nekdanjega poslanca LMŠ Roberta Pavšiča, ki je trenutno zaposlen v kabinetu predsednice državnega zbora.

Kot je pojasnil predsednik Svobode in premier Robert Golob so vse sklepe na seji sveta stranke in še pred tem na seji izvršnega odbora sprejeli soglasno, kar priča o tem, da so govorice o razkolu v stranki neresnične.  Za izključitev navedenih iz stranke so se pa po njegovih besedah odločili, ker sta delovala v škodo ne samo stranke, ampak tudi koalicije, pri čemer je namignil, da naj bi bila Šetinc Paškova in Pavšič odgovorna za plasiranje lažnih novic o stranki v medije. Vsi prisotni so večkrat poudarili, da je stranka enotna in stabilna, novopečena podpredsednica Sara Žibrat pa je izrazila hvaležnost za zaupanje, ki ji ga je izkazal Golob. "Pomembno je, da pridobivamo glas tudi mladi, še posebej pa tudi moja Pomurska regija in tudi širše Podravska. S kolegom podpredsednikom bova lepo povezala Slovenijo od Pomurja do Primorske," je dejala Žibratova. 

Golob je spregovoril tudi o rekonstrukciji vlade, kjer naj bi bilo, kot je dejal, odprto prav vse " Kjer se bo izkazalo, da je treba spremeniti organizacijo - po domače, da zmanjšamo, pa ne malo, ampak radikalno, število ministrstev, bomo v to smer šli. Kakšni bodo odzivi koalicijskih partnerjev, ne vemo. Smo pa ugotovili v zadnjem letu, da, še posebej pri odzivu na poplave, pa ne samo tam, medresorsko usklajevanje med velikim številom ministrstev, to je tudi 17 in vse kar je večje od 12, postane cokla za učinkovitost delovanja vlade in o tem se nameravamo odkrito pogovoriti po praznikih," je napovedal premier.

gibanje-svoboda robert-golob sara-žibrat urška-klakočar-zupančič svet-stranke