vestnik

Preplah zaradi elektronskega sporočila

A. G., 7. 7. 2024
Občina Rogašovci
V ta projekt je vključena večina od 27 pomurskih občin, ki bodo s tem projektom uporabnikom v naseljih z manj kot tisoč naslovi zagotovile optično omrežje.
Aktualno

Odgovorni mirijo, da se časovnica ne spreminja

Te dni je nekatere prebivalce Goričkega presenetilo elektronsko sporočilo podjetja Rune Enia, ki v okviru čezmejnega projekta Rune v Sloveniji gradi širokopasovno optično omrežje za t. i. bele lise. V ta projekt je vključena večina od 27 pomurskih občin, ki bodo s tem projektom uporabnikom v naseljih z manj kot tisoč naslovi zagotovile optično omrežje.

V elektronskem sporočilu podjetja je bilo zapisano, da se projekt spreminja iz kratkoročnega, ki bi bil dokončan v enem letu, v srednjeročnega, kar pomeni, da bo optično omrežje zgrajeno v treh letih. Prav tako na njihovi spletni strani za nekatere občine, ki sodelujejo v projektu, ni bilo več mogoče oddati zahtevka za nov priključek. Obrnili smo se na šalovsko občino, katere občani so bili med prejemniki tovrstnih sporočil. Župan Iztok Fartek je zagotovil, da se je z izvajalcem pogovoril in so obvestila zgolj začasna sprememba zaradi statistike, ki jo morajo posredovati naprej. »Terminski plan se pri nas ne spreminja in ostaja avgust 2024.« Gradnja naj bi se v šalovski občini začela v začetku julija.

So pa odgovorni v projektu Rune Enia že večkrat zagotovili, da bodo povezavo z optičnim omrežjem skušali zagotoviti vsem naslovom, četudi sprva niso bili vključeni v projekt. Zanje ob izkazanem interesu poskušajo najti rešitve. Za bolj oddaljene naslove so denimo pripravili drugačno tehnično rešitev, zračno izvedbo omrežja.

rune optično-omrežje