vestnik

Prepoved za kebab

Vestnik, 27. 2. 2019
Andrej Petelinsek
slika je simbolična 
Aktualno

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je nosilcu dejavnosti družbi Alebon iz Ljubljane zaradi novih notifikacij, ki jih je prejela preko sistema hitrega obveščanja, izrekla začasni ukrep prepovedi dajanja na trg vseh mesnih pripravkov-kebabov, sporočajo z ministrstva za kmetijstvo.

»Nosilcu dejavnosti Alebon je od danes dovoljeno dajati na trg samo mesne pripravke za katere bodo UVHVVR predhodno predložili mikrobiološke analizne izvide, kot dokazilo, da v konkretnem lotu mesnega pripravka ni prisotna salmonela,« so včeraj zapisali v sporočilu za javnost.
Prav tako so danes objavili še zadnje rezultate kemijskih analiz za goveje meso, ki je bilo vzorčeno ob nadzoru inšpekcije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin v zvezi z mesom iz sporne poljske klavnice. »Ob nadzoru je bilo ugotovljeno, da v Sloveniji ni mesa, ki bi izviralo iz sporne klavnice. V okviru nadzora je bilo v devetih obratih odvzetih 14 vzorcev za kemijske analize in 14 vzorcev za mikrobiološke analize, od tega po 12 vzorcev mesa in po 2 vzorca mesnega pripravka. 12 vzorcev mesa je bilo skladnih tako glede kemijskih analiz kot mikrobioloških analiz, eden pa je bil skladen glede kemijskih analiz in neskladen glede mikrobioloških analiz. V dveh vzorcih mesnega pripravka (kebaba), ki sta bila vzorčena v okviru tega posebnega nadzora, je bila ugotovljena prisotnost salmonel. V enem od teh dveh vzorcev, pa je bila s kemijsko analizo potrjena še prisotnost zdravila (aktivna substanca ketoprofen), medtem ko je bil drugi skladen. Za oba mesna pripravka je bil izveden odpoklic. Kot smo javnost že obveščali, živilo, ki je bilo ustrezno termično obdelano, ne predstavlja neposrednega tveganja za zdravje potrošnikov. Na podlagi ugotovitev nadzora v zvezi z mesom iz sporne poljske klavnice je UVHVVR pričela z izvajanjem posebnega nadzora nad mesnimi pripravki ne glede na njihovo poreklo.«


Andrej Petelinsek
Fotografija je simbolična.
kebab