vestnik

Ob svetovnem dnevu kronične obstruktivne pljučne bolezni dan odprtih vrat tudi v Rakičanu

Vestnik.si, 13. 11. 2023
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov
Obolenje je znano kot bolezen težke sape, pogosto tudi s pridruženim kašljanjem in izmečkom.
Aktualno

15. novembra 2023 je svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni.

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, ki deluje že 30 let, si prizadeva osveščati širšo javnost o problematiki, ki se nanaša na zdravje pljuč. Letošnji Svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) poteka pod geslom Dihanje je življenje - ukrepajte prej. S tem želijo opozoriti, da je KOPB zahrbtna in pogosta bolezen, ki je največkrat pozno diagnosticirana. Ker so pljuča vitalnega pomena, KOPB pa neozdravljiva, ljudi spodbujajo, da ob težavah pravočasno ukrepajo, so telesno aktivni in s tem ohranjajo pljuča v čim boljši kondiciji.

Kronična obstruktivna pljučna bolezenje kronično pljučno obolenje, pri katerem je pretok zraka v pljuča zmanjšan, kar otežuje dihanje. Med ljudmi je znano tudi kot bolezen težke sape, pogosto tudi s pridruženim kašljanjem in izmečkom. Za bolezen so značilne trajno zožene dihalne poti. Sčasoma pride še do okvare pljučnih mešičkov, ki propadajo in vodijo v prenapihnjenost pljuč (emfizem). Gre za neozdravljivo bolezen in njenega napredovanja ni možno zaustaviti, lahko pa ga upočasnimo. Zato je ključno, da preventivno skrbimo za svoja pljuča, ko se pokažejo prve težave pa takoj ukrepamo, da ne pride do poslabšanja.

Na svetuje okrog 400 milijonov obolelih s KOPB, v Sloveniji pa okrog 100.000. Gre za pogosto bolezen, ki pa je med najmanj prepoznavnimi in najredkeje diagnosticiranimi boleznimi na svetu. Zato se večina KOPB odkrije šele v poznih stadijih, zaradi česar jo Svetovna zdravstvena organizacija po umrljivosti uvršča na tretje mesto (pred njo sta le srčni infarkt in možganska kap). Zelo veliko bolnikov (nad 65 %) nima postavljene diagnoze. Med njimi jih je največ z blago obliko obolenja, vendar to vključuje tudi približno 5 % obolelih s hudo obliko KOPB.

Zelo pomembno je, da preprečimo zgodnje dejavnike tveganja in vse od mladosti spremljamo zdravje pljuč. Tako lahko prepoznamo težave in obiščemo zdravnika že v zgodnji fazi. Ob tem pa je treba opustiti kajenje, se izogibati pasivnemu kajenju, zelo onesnaženem zraku, poskrbeti za kakovostno prehrano in redno telesno dejavnost. Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije v ta namen že več let organizira brezplačno rehabilitacijsko vadbo, ki vsak teden poteka v 19. skupinah po različnih krajih.

Vabljeni na dneve odprtih vrat in brezplačne meritve

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov bo dan odprtih vrat 16. novembra organiziralo tudi v Rakičanu. 

Rakičan - Zadihaj lahkotno
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije
Svetovni dan kronične obstruktivne pljučne bolezni.

kopb društvo-pljučnih-in-alergijskih-bolnikov-slovenije kronična-obstruktivna-pljučna-bolezen pljuča zdravje