vestnik

Prešernov pohod v Tešanovcih je postal polnoleten

Vestnik.si, 10. 2. 2023
Geza Grabar
18. Prešernov pohod v Tešanovcih.
Aktualno

Na tradicionalnem pohodu več kot 300 ljubiteljev hoje.

V Tešanovcih so kulturni praznik po dveh covidnih letih obeležili s tradicionalnim, že 18. Prešernovim pohodom, ki je v organizaciji združil praktično vsa društva iz te tipične panonske vasice v občini Moravske Toplice - gasilsko, kulturno-turistično in nogometno. Več kot 300 aktivnih udeležncev je prehodilo okoli 12 kilometrov dolgo pot okoli obcestne vasice in na vinorodni Jelovškov brez nad Tešanovci. V okviru druge postojanke je bil tudi kratek kulturni program, ki ga tradicionalno pripravijo kar pohodniki sami. Svoj prispevek k programu so z nekaj lepimi razmišljanji, lastnimi pesmimi in recitacijami dali nekdanji državnozborski poslanec in nekdanji podžupan ter častni občan občine Moravske Toplice Geza Džuban, ljudski pesnik Martin Horvat iz Ivancev, Ajda Jan Kovač iz Ljubljane, pa še dva fantka, ki sta prav tako premagovala pot.

Težke noge so pohodnike med gorice in lepo obdelane njive vodile do prijetnega zavetja kulturne dvorane v tešanovskem domu. Bujta repa z mesom je pohodnikom in drugim dobro teknila, za kar je poskrbel kuhar Matija iz sosednje Bogojine. Domača glasbenika – Miran in Kristijan Koltaj, ki nastopata pod imenom Dou Nostalgija, sta tudi letos najbolj zaslužna, da so številne pohodnike zasrbeli podplati in so se zavrteli na odru.



prešernov-pohod, tešanovci
Geza Grabar
18. Prešernov pohod v Tešanovcih.

Brez nagrad za presežnike med pohodniki tudi letos ni šlo. Za najmlajšo udeleženko jo je dobila 6-letna Ajda Jan Kovač, za najstarejšega 84-letni Martin Horvat in za največji skupini iz Višnje Gore in Domžal. Dolenjci so šteli kar 45 pohodnikov in so jo sestavljali člani tamkajšnjega planinskega in upokojenskega društva. S posebnim avtobusom so jih vodili Tatjana Šturbaj, Daša Habjan in planinski vodnik Janez Čebular. Na Tešanovce imajo Višnjani posebno vez, saj so pred dobrimi petimi leti gasilci obeh društev podpisali listino o prijateljstvu. Domači gasilci so jih kot ključni organizatorji in gostitelji tudi letos presenetili z veliko košaro domačih dobrot.

prešernov-pohod tešanovci kulturni-praznik občina-moravske-toplice