vestnik

Presežen ozon in vročina ogrožata 

Majda Horvat, 1. 8. 2018
Felipe Trueba
Tudi v Murski Soboti izmerili visoke vrednosti ozona v zraku.
Aktualno

Danes izmerjene vrednosti ozona že presežene. Obremenjenost zraka z ozonom in visoke temperature najbolj ogrožajo kronične bolnike z boleznimi srca, ožilja in dihal

Danes izmerjene vrednosti ozona (O3) v Murski Soboti že presegajo mejne osemurne vrednosti (120 mikrogramov na kubični meter) in v primerjavi z vrednostmi, izmerjenimi v preteklih dneh, kažejo na to, da bo današnji dan ob toplotni obremenitvi težak za ljudi tudi zaradi obremenitve zraka z ozonom.


Vrednosti ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala, zato je pametno upoštevati priporočilo, daljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v času visokih vrednosti ozona v zraku ostanejo v zaprtih prostorih, naporom na prostem pa se naj v tem času izogibajo tudi zdravi ljudje


Zaradi velike toplotne obremenjenosti in visokih vsebnosti ozona v zraku na urgentnem centru murskosoboške bolnišnice v minulih dneh še niso zaznali povečanega obiska kroničnih bolnikov, a če vročina ne bo popustila, je povedal Daniel Grabar, strokovni direktor bolnišnice, ga po izkušnjah preteklih vročinskih valov pričakujejo v naslednjih dneh.

619eb15a754d20bef9a4c063965cbc6c
Natasa Gider
Na urgentnem centru murskosoboške povečan obisk zaradi visokih temperatur pričakujejo v naslednjih dneh.

Zdravstveno stanje kroničnih bolnikov se namreč poslabša po treh do štirih dneh od začetka vročinskega vala. Stanovanja, ki niso hlajena, se bodo pregrela in ljudje se ne bodo imeli kje ohladiti. Zaradi tega so najbolj ogroženi bolniki, ki živijo v mestu v večstanovanjskih stavbah, ugotavlja Grabar, visoke temperature pa so najbolj obremenjujoče za bolnike s srčno-žilnimi boleznimi, boleznimi dihal in bolniki, ki imajo težave z alergijo.

vročina ozon