vestnik

Preštete vse glasovnice, kdo odhaja v državni zbor?

R.Š., 4. 5. 2022
Primož Lavre
Glasovi iz tujine niso vplivali na razmerja v novem sklicu državnega zbora.
Aktualno

Iz tujine glasovalo več kot 14 tisoč volivcev, končna udeležba skoraj 71-odstotna.

Po preštetih glasovnicah, ki so prispele po pošti iz tujine, in vseh glasovnicah, ki so bile oddane na diplomatsko konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, so znani podatki o glasovanju v tujini. Okrajne volilne komisije so prejele 9.454 glasovnic, ki so prispele po pošti iz tujine, na veleposlaništvih oz. konzulatih pa je bilo skupaj oddanih 5.139 glasovnic. To pomeni, da je iz tujine skupaj glasovalo 14.593 volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije.


Na predčasnih volitvah v državni zbor 2018 je po pošti iz tujine skupaj glasovalo 9.392 volilnih upravičencev (po pošti iz tujine je takrat glasovalo 6.831 volilk in volilcev, 2.561 pa jih je glas oddalo na diplomatsko konzularnih predstavništvih). Na volitvah v državni zbor leta 2014 pa je iz tujine skupaj glasovalo 7.842 volilcev.


Okrajne volilne komisije so v torek preštele glasove, ki so do vključno 3. maja do 12. ure prispeli po pošti iz tujine, in jih vnesle v računalniški sistem za ugotavljanje izida volitev. Državna volilna komisija pa je ugotovila izid na tistih veleposlaništvih, kjer je glasovalo manj kot 50 volilk in volilcev, in na dveh voliščih v Sloveniji, kjer je glasovalo manj kot 10 volilk in volilcev (Tržič in Ormož). Na veleposlaništvih Slovenije v Atenah, Bratislavi, Budimpešti, Moskvi, Ottawi, Podgorici, Skopju, Varšavi in Vatikanu je bilo skupaj oddanih 459 glasovnic, od tega jih je bilo 447 veljavnih. Skupaj z glasovnicami, ki so bile oddane na ostalih 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, je bilo na 30 veleposlaništvih oz. generalnih konzulatih oddanih 5.139 glasovnic, od tega jih je bilo 5.059 veljavnih. Na omenjenih 9 veleposlaništvih Slovenije v tujini je največ glasov (130) prejela stranka Gibanje Svoboda, SDS je prejela 100 glasov, NSi 47, Levica 44, SD 27, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba 17, LMŠ 15, Povežimo Slovenijo 13, Naša prihodnost in dobra država 10, SAB 9, Piratska stranka Slovenije 7, Resnica 6, SNS 6, Vesna 5, Za ljudstvo Slovenije 4, Domovinska liga 2, Zavezništvo osvobodimo Slovenijo 2, stranke DeSUS, Lista Borisa Popoviča in Naša dežela pa so prejele po en glas.


DVK bo predvidoma v soboto popoldan sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida, ki bo objavljen v Uradnem listu RS. Nato se bo s poročilom seznanil predsednik republike Borut Pahor, ki bo predvidoma za 13. maj sklical ustanovno sejo državnega zbora.


Skupno je tako po vseh preštetih glasovnicah svoj glas oddalo 1.203.373 volivk in volivcev, udeležba pa je bila 70,92-odstotna. Po dodanih glasovih iz tujine ni prišlo do sprememb v sestavi državnega zbora, ravno tako ne pri izvoljenih poslancih. Gibanje Svoboda ostaja pr 41 mandatih (34,45%), SDS pri 27 (23,48%), NSI pri 8 (6,86), SD pri sedem (6,69%) in Levica pri 5 (4,46%).

Izvoljeni poslanci po 100% preštetih glasovnicah:

Gibanje Svoboda

Katarina Štravs
Alma Intihar
Andreja Kert
Sandra Gazinkovski
Borut Sajovic
Robi (Robert) Janev
Tamara Kozlovič
Mateja Čalušić
Andreja Živic
Matej Arčon
Mojca Šetinc Pašek
Lucija Tacer
dr. Robert Golob
Lenart Žavbi
mag. Urška Klakočar Zupančič
Miroslav Gregorič
Martin Premk
dr. Mirjam Bon Klanjšček
Tereza Novak
Monika Pekošak
Miha Lamut
Janja Sluga
Aleš Rezar
Dean Premik
Dušan Stojanovič
Jožica Derganc
Nataša Avšič Bogovič
Tamara Vonta
Gapi (Gašper) Ovnik
Teo (Teodor) Uranič
Jurij Lep
Tomaž Lah
Andreja Rajbenšu
Lena Grgurevič
Barbara Kolenko Helbl
Rastislav Vrečko
Martin Marzidovšek
Sara Žibrat mag
Vera Granfol
mag. Darko Krajnc
Dejan Zavec

SDS

mag. Branko Grims
Andrej Hoivik
Žan Mahnič
Danijel Krivec
Zvonko Černač
Eva Irgl Postojna
Zoran Mojškerc
Alenka Jeraj
dr. Anže Logar
Jože Tanko
Janez (Ivan) Janša
Rado Gladek
Jelka Godec
Jožef Jelen
Franc Rosec
mag. Maja Kocjan
Anja Bah Žibert
Franci Kepa
Tomaž Lisec
Anton Šturbej
mag. Karmen Furman
Bojan Podkrajšek
Janez Magyar
Andrej Kosi
Franc Breznik
Jožef Lenart
Suzana Lep Šimenko

NSi

mag. Matej Tonin
Jernej Vrtovec
Iva Dimic
Janez Cigler Kralj
Aleksander Reberšek
Klemen Matk
dr. Vida Čadonič Špelič
Jožef Horvat

SD

mag. Meira Hot
Tanja Fajon
Predrag Baković
Jani Prednik
Matjaž Han
mag. Bojana Muršič
Damijan Zrim mag.

Levica

Ana Černe
Miha Kordiš
Matej Tašner Vatovec
Luka Mesec
Nataša Sukič


Poslanca narodnih skupnosti

Felice Žiža
Ferenc Horvath

volitve-2022 državna-volilna-komisija rezultati-volitev