vestnik

Umrl sedemmesečni dojenček z Goričkega. Smrt preiskujeta policija in socialna inšpekcija

Majda Horvat, 28. 3. 2024
Jure Kljajić
Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven, ni dihal in je bil brez utripa.
Aktualno

Patronažna služba o rojstvu otroka ni bila obveščena. CSD družini socialno pomagal ves čas.

V urgentni center Splošne bolnišnice Murska Sobota je bil 17. februarja pripeljan z reševalnim vozilom in v spremstvu zdravnika reševalca sedemmesečni dojenček. Kljub oživljanju je umrl. Iz bolnišnice so nam sporočili, da je zdravnik, ki je spremljal otroka, povedal, da so svojci poklicali reševalno službo, ker je otrok nenadoma postal neodziven in ni dihal. Reševalna ekipa je že med vožnjo do bolnišnice otroka oživljala, postopek reanimacije so nadaljevali še v urgentnem centru. Po eni uri so ugotovili njegovo smrt. Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven, ni dihal in je bil brez utripa.

Zaradi nenadne smrti in kahektičnega, to je izčrpanega in oslabelega videza otroka, so pristojni obvestili policijo, socialno službo in zdravnico v Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota, odredili pa so tudi sodno obdukcijo in opravili pogovor s kriminalistom. »Ker nimamo poročila sodne obdukcije, o vzrokih za smrt sedemmesečnega otroka ne moremo govoriti,« so pojasnili v bolnišnici.

Otrok je z družino živel na Goričkem, kjer zdravstveno varstvo zagotavlja ZD Murska Sobota. Kot pojasnjujejo v domu, patronažna služba ni bila obveščena o nosečnosti in rojstvu tega otroka, saj starši niso oddali uradne prijave. »Zaradi tega v pristojni službi ni bilo vzpostavljenega nobenega predhodnega spremljanja zdravstvenega stanja otroka. Posledično pri družini ni bilo zabeleženih obiskov patronažne službe, ki bi lahko ponudila podporo ali spremljala razvoj otroka. V času pred tragičnim dogodkom zdravstvene službe tudi niso zabeležile obravnave otroka,« so za Vestnik sporočili iz murskosoboškega ZD.  

Ob tem še poudarjajo, da je zaradi občutljivosti primera in zbiranja informacij, kar izvajajo organi pregona zaradi ugotavljanja odgovornosti staršev otroka, njihova možnost deljenja podrobnih informacij omejena. »Naš glavni cilj je zagotoviti, da se okoliščine te tragične situacije razjasnijo na najbolj spoštljiv in učinkovit način, zato vse podrobnosti prepuščamo pristojnim institucijam. Se pa zavedamo resnosti situacije in izražamo globoko sožalje vsem prizadetim.«

bolnišnica, bolniška postelja
Nataša Juhnov
Otrok je bil ob prihodu v bolnišnico neodziven, ni dihal in je bil brez srčnega utripa. Fotografija je simbolična.

Center za socialno delo (CSD) Pomurje je takoj po prejetju informacije o smrti dojenčka in o tem, da je imel izjemno nizko telesno težo, začel izvajati javno pooblastilo zaščite mladoletnih otrok. Sklican je bil timski sestanek in še isti dan so sprejeli ukrepe za varstvo koristi otrok. Center je zbral tudi poročila ustanov, ki so sodelovale z družino, in opravil pogovore s sorodniki. Ti so povedali, da kljub pogostemu stiku z mladoletnimi otroki, ki so v družini, niso opažali, da bi bilo z njimi kar koli narobe.

Center je februarja vložil na sodišče tudi predlog za izvajanje nadzora nad izvrševanjem starševske skrbi, na podlagi katerega je sodišče tudi izdalo začasno odredbo. Center družino spremlja tedensko v okviru ukrepov za varstvo koristi otrok ter družini še naprej zagotavlja pomoč in podporo v okviru pomoči družini za dom. »Ker rezultati obdukcije še niso znani, vam odgovora na vprašanje, ali je smrt nastopila zaradi neustreznega izvajanja starševske skrbi, ne moremo dati. Center je družino redno spremljal in ji ponujal potrebno pomoč in podporo, pri tem pa ni bilo zaznati, da bi bilo z najmlajšim otrokom kar koli narobe. O tem nista poročala ne starša ne sorodniki, ki so bili z družino v pogostem stiku. Nobene takšne informacije pa tudi nismo prejeli iz lokalnega okolja. Center se bo še naprej trudil, da bo družina dobila vso potrebno podporo in pomoč, ter zagotovil pogoje za rast in razvoj preostalih mladoletnih otrok,« še sporočajo iz CSD Pomurje. 

Policijska uprava Murska Sobota pa v konkretni zadevi v predkazenskem postopku zbira obvestila in dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo.

Zaradi nenadne smrti otroka ravnanje centra obravnava tudi socialna inšpekcija. »Med drugim bo v nadzoru ugotovljeno, ali je center razpolagal z informacijami, na podlagi katerih bi moral v skladu s svojimi pooblastili poseči v neposredno izvajanje starševske skrbi.

V Turnišču umrl 16-letnik

Pomurje je v soboto pretresla še informacija o smrti 16-letnika iz Občine Črenšovci. Ta je noč preživel ob eni od mlak za ribolov v Občini Turnišče, zjutraj pa nenadoma umrl. Zdravnik je na kraju lahko le potrdil mladoletnikovo smrt in odredil obdukcijo. Policisti in kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota so z zbiranjem obvestil ter ogledom kraja dogodka izključili sum storitve kaznivega dejanja, a natančen vzrok smrti ni znan, saj tudi v tem primeru do oddaje članka v tisk še ni bilo rezultatov obdukcije. Včeraj so mladoletnika pokopali. A. B. 

smrt dojenček goričko