vestnik

Preureditev bivše ekonomske šole: Najcenejši Pomgrad še vedno za 1,5 milijona evrov dražji od izračunov

Rok Šavel, 13. 9. 2023
Jure Zauneker
Ponujene cene, po kateri so gradbinci pripravljeni izvesti posel, močno odstopajo od izračunov vrednosti projekta.
Aktualno

Mestna občina oziroma njen stanovanjski sklad je predvideval, da bo projekt stal okoli 1,4 milijone evrov. Najcenejša ponudba na javnem razpisu znaša skoraj 2,9 milijona evrov. Brez davka.

Murskosoboška občina je na javno naročilo za preureditev prostorov bivše ekonomske šole v 15 stanovanj prejela tri ponudbe zainteresiranih izvajalcev. Družba GDO bi projekt izpeljala za skoraj 3,8 milijona evrov (z davkom več kot 4,6 milijona evrov), Blisk za dobra 2,9 milijona evrov (z davkom več kot 3,6 milijona evrov) in Pomgrad, kot najugodnejši ponudnik, za slaba 2,9 milijona evrov (z davkom več kot 3,5 milijona evrov). To pa precej odstopa od izračunov, ki jih je dal na mizo javni stanovanjski sklad v lasti soboške občine, ki je predvideval, da bo projekt stal okoli 1,4 milijona evrov in to ob predpostavki pridobitve sofinanciranja na javnem razpisu za energetsko prenovo večstanovanjskih stavb v javni lasti v višini dobrih 254 tisoč evrov. Pomgradova cena je torej praktično za enkrat višja od predvidene višine investicije.


Ekonomska upravičenost investicije je bila utemeljena v odgovoru na svetniško vprašanje Mitje Horvata iz vrst Svobode, ki je ob sprejemanju letošnjega proračuna izrazil dvom, ali se izplača obnavljati stara stanovanja v primerjavi z novogradnjo. Kot so takrat izpostavili v soboškem stanovanjskem skladu, je v danem projektu končna cena na kvadratni meter bruto površine dobrih 1093 evrov, pri novogradnji pa 1500 evrov, zato so "stroški prenove stare stavbe še vedno ekonomsko upravičeni v primerjavi z novogradnjo", kajti ob tej predpostavki bi novogradnja s primerljivo površino stala okoli 1,9 milijona evrov. 


Kako bodo prejete ponudbe, ki toliko odstopajo od prvotnih izračunov, vplivale na izvedljivost projekta, ni znano, res pa je, da lahko občina v postopku javnega naročila izpogaja nekoliko nižjo ceno. Težko pa je verjeti, da bi Pomgrad ponujeno ceno, za katero je pripravljen izvesti posel, znižal za skoraj 1,5 milijona evrov, ali v prevodu za skoraj 100 odstotkov.

mestna-občina-murska-sobota stanovanja pomgrad stanovanjski-sklad bivša-ekonomska