vestnik

Preurejajo nevarno križišče v Satahovcih

T. M., 10. 3. 2019
Nataša Juhnov
V Satahovcih upajo, da jim bo komasacija olajšala delo kot prebivalcem v sosednjih vaseh. 
Aktualno

V Satahovcih so začeli postopek komasacije kmetijskih zemljišč. Po besedah župana Mestne občine Murska Sobota Aleksandra Jevška gre za razmeroma dolg postopek, kljub temu upa, da jim ga bo uspelo dokončati do konca tega mandata.

Po besedah predsednika komasacijskega odbora Marjana Martinca gre za dolgoletno željo vaščanov. Kot pravi, so želeli, da bi se komasacija v kraju izvedla že pred desetletjem, hkrati s komasacijo v Bakovcih in Krogu, a jim po njegovih besedah takratno vodstvo občine ni moglo zagotoviti sredstev za izvedbo postopka. Pozneje so si prizadevali, da bi se komasacija izvajala sočasno kot v tišinski občini, saj imajo, kot pove Martinec, nekateri krajani Satahovec zemljišča tudi v sosednjih Murskih Črncih in obratno, tako bi lahko v tem pogledu dosegli kakšne rešitve. Potem ko je občina prižgala zeleno luč za začetek postopka, so ustanovili komasacijski odbor in začeli sestanke po zainteresiranih gospodinjstvih. »Pri tem smo seveda naleteli tudi na negativna razmišljanja in pomisleke, češ da si bo sedaj nekdo vso zemljo skopal podse, zato smo morali dvakrat podaljšati rok za oddajo izjav, naposled nam je uspelo zbrati zadostno podporo,« pojasnjuje Martinec. Kot pravi, površina zemljišč v katastrski občini Satahovci, ki bi lahko bila predmet zložbe, meri 280 hektarjev, doslej so pridobili soglasje lastnikov 70 odstotkov površine zemljišč.


30ddfb0ae78d83a8fb7a4ea30aa0dd7e
Nataša Juhnov
Nevarno križišče pri pokopališču trenutno preurejajo.


V okviru postopka se bo nekoliko spremenil tudi potek nekaterih poti v vasi. Kot pravi, jim je občina zagotovila finančna sredstva za agromelioracijo, da bodo lahko zadevo izvedli, kot je treba. Martinec še pove, da ima veliko Satahovčanov zemljišča tudi v katastrski občini Krog, prav ti so po njegovem mnenju zdaj med podporniki postopka, saj so že pri komasaciji v Krogu videli njene pozitivne koristi. »Tudi naša družina je lastnica zemljišč v Krogu in smo šli celo z nekoliko boljšega zemljišča na slabše, vendar smo zadovoljni, saj je glavno, da so zemljišča skupaj, ker jih je tako tudi lažje obdelovati.«Zadeva je trenutno v fazi pridobivanja soglasij pristojnih institucij. Martinec upa, da jim bo uspelo, saj so se zelo trudili pri načrtovanju celotnega postopka. »Delamo vse, da se ne bi ponovile napake, do katerih je prišlo pri nekaterih drugih komasacijah, ko je preprosto povedano zmanjkalo kmetijskih zemljišč, saj želimo, da bi bili na koncu vsi zadovoljni.«

V vasi številni načrti
Po besedah predsednice sveta Krajevne skupnosti Satahovci Nataše Martinec imajo v vasi številne načrte. Trenutno že poteka rekonstrukcija nevarnega križišča pri pokopališču, ki jo izvaja družba Pomgrad. Preostali načrti bodo odvisni od razpoložljivih sredstev v občinskem proračunu, a v krajevni skupnosti med drugim želijo obnoviti ograjo na pokopališču ter urediti podstrešne prostore v vaškem domu, na katerem želijo zamenjati še nekaj dotrajanih lesenih oken.

komasacija satahovci