vestnik

Preventivni ukrepi tudi v pomurskih osnovnih šolah, ponekod brez proslav ob materinskem dnevu

Vestnik, 10. 3. 2020
Neznan
Po šolah so nameščena razkužilo, pomembno pa si je pravilno umivati roke.
Aktualno

Pomurske šole in vrtci ter zdravstveni domovi so zaradi preprečevanja okužb z novim koronavirusom sprejeli nekaj ukrepov. Preverite, kaj svetujejo.

V skladu z usmeritvami Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so tudi pomurske osnovne šole pripravile načrt za zagotavljanje kontinuiranega dela v zavodih v času pojavljanja koronavirusa. Tako tudi po šolah veljajo preventivni ukrepi, ki zajemajo med drugim redno higieno rok, upoštevanje pravil kašljanja, izogibanja tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake bolezni ter zračenje prostorov. Nekatere šole so tudi že obvestile o odpovedi prireditev, na primer proslav ob materinskem dnevu, kjer bi se zbralo več kot sto oseb. 

Triaže v zdravstvenih domovih

V Zdravstvenem domu Murska Sobota vse tiste, ki imajo več kot 38 stopinj Celzija in so bili v zadnjih štirinajstih dneh na območjih, kjer je prisoten koronavirus, oziroma so bili v stiku z ljudmi iz teh območij, prosijo, naj ostanejo doma in najprej pokličejo v ambulanto izbranega osebnega zdravnika ali pediatra, ali pa v sprejemno pisarno ZD, kjer bode dobili nadaljnja navodila. Sporočajo tudi, da zaradi prepovedi obiskov v Domu starejših Rakičan in Murska Sobota, ni možen dostop pacientov do ambulante dr. Ane Gomboc. 

34eec1843dd16039fe0e72b2e858d2bb
Nataša Juhnov
Murska Sobota, zdravstveni dom,

V Zdravstvenem domu Gornja Radgona zaradi nevarnosti okužb s koronavirusom pred vhodom v prostore zdravstvenega doma izvajajo triažo v avli glavnega vhoda. "Vstop v radgonski ZD je možen samo skozi glavni vhod iz smeri gradbišča novega CKZ, ter v času dela pljučnega oddelka še na omenjeni vhod. Ni možen vstop skozi vhod v otroške zobne ambulante, skozi vhod v otroški oddelek in skozi vhod v Ženski dispanzer - ginekološke ambulante," so zapisali.  Kot pojasnjujejo, se na glavnem vhodu nahaja sestra, ki bo obiskovalca ZD preverila in usmerila bodisi do zdravnika ali pa v hujšem primeru primeru v bolnišnico. Zdravnik v tem primeru odloči, ali ga lahko peljejo svojci ali pa ga peljejo z reševalnim vozilom. V ambulantah v Apačah, Svetem Juriju ob Ščavnici ter v ambulanti pljučnega dispanzerja pa so vrata zaklenjena in jih sestra odpira vsakih 15 minut, ko preveri namen določenega obiska. V nujnem primeru lahko pacient pokliče na telefonsko številko, ki je na vratih. 

a5555083772fe84d4fac26560b21265d
Majda Horvat
Zdravstveni dom Lendava skupaj z mrežo zdravstvenih postaj skrbi za zdravstveno oskrbo približno 22.500 ljudi.

Tudi v lendavskem zdravstvenem domu naj pacienti, ki prihajajo s področij, kjer je prisoten novi koronavirus, ali pa so bili v stiku z okuženo osebo, ali imajo bolezenske znake ali simptome, kot so povišana telesna temperatura, kašelj, slabo počutje, nahod, bolečine v mišicah, utrujenost, težje dihanje z občutkom pomanjkanja zraka, pokličejo v ZD in počakajo na zdravstvenega delavca, ki jih bo sprejel in poskrbel za varen vstop. 

Že včeraj pa smo poročali, da je vstop v prostore spremenil tudi Zdravstveni dom Ljutomer. Tam imajo pred vhodom šotor, kjer zdravstveno osebje opravlja triažo in paciente razvršča, preden vstopijo v prostore doma. Preventivne predhodne pogovore bodo izvajali od 6. do 21. ure, v času dežurstva pa se bodo bolnikom oglasili po domofonu v urgentni stavbi. 

pomurski-zdravstveni-domovi koronavirus navodila-za-paciente