Na Hrvaškem ga recimo poznajo pod imenom medvedji česen. Vendar to ni povezano z bujenjem medvedov in njihovim prihodom iz brlogov, ampak s tem, da je to za medvede resnična spomladanska poslastica.
Preberite še
Odpri v novem zavihku(FOTO) V Murski Soboti so zaznamovali prihajajoči državni praznik
Mestna občina Murska Sobota je v sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje pripravil slovesnost pred dnevom samostojnosti in enotnosti. Potekala je pred obeležjem braniteljem slovenske samostojnosti na Trgu zmage. Slavnostni govornik je bil predsednik Policijskega veteranskega društva Sever za Pomurje Drago Ribaš. Društvo letos zaznamuje 30-letnico delovanja. V kulturnem programu pa so se predstavili dijaki Ekonomske šole Muska Sobota. Fotografije Aleš Cipot
Letos je letina čemaža obilna zaradi ugodnih vremenskih razmer. Čemaž raste v vlažnih listnatih gozdovih, močvirnih travnikih in na brežinah potokov do nadmorske višine 1900 metrov. Zraste do višine od 20 do 40 centimetrov. Ravno zaradi nadmorske višine je dostopen tudi medvedom. V zadnjih nekaj letih je postal kulinarični hit. Zaradi rasti zgodaj spomladi ga mnogi uporabljajo kot nadomestilo za česen. Po drugi strani je tudi res, da ima bistveno boljše lastnosti od naravnega antibiotika, kot so nekateri poimenovali česen.
Tudi njegova uporaba je mnogo širša od česna. Čemaž vsebuje allicineterična olja, alisulfide in polisaharide. Mladi listi vsebujejo od 20 do 50 mg vitamina C in karoten. Uživanje svežega čemaža veže na sebe strupe in maščobe v krvi in krvnih žilah, črevih in želodcu in jih odstranjuje iz telesa. Uporaba v obliki tinkture vpija maščobe in pomaga pri zniževanju holesterola, je pa izredno učinkovit za zniževanje krvnega pritiska in ugodno vpliva na jetra. Po nekaterih virih ruralne medicine je vino iz čemaža izredno učinkovito pri zdravljenju pljučnega katarja in težav z dihanjem. Priporočajo ga v primerih obolelosti s tuberkulozo. Kopel iz čemaža se uporablja za zdravljenje kožnih ekcemov, dermatitisa, hematonov in ran.
In čemu pripisati ponovno hlastanje za čemažem. Ljudem že dolgo ni več vseeno, kaj dobijo na krožnik. Ob iskanju zdrave hrane se vsaj tisti bolj ozaveščeni vračajo v preteklost in iščejo rastline in sadeže, ki so bili v široki uporabi nekoč v ruralni (vaški) medicini. Še pomembneje je, da je čemaž samonikla rastlina za razliko od česna. Temu sicer ni mogoče odvzeti njegovega pomena v zdravi prehrani. Toda dejstvo je, da je zaradi intenzivne pridelave vse bolj izpostavljen boleznim in s tem posredno kemični zaščiti.
Čemaž in nabiranje čemaža je zdaj na vrhuncu. Toda, ko bo sezone nabiranja listov aprila konec, bo odšel v pozabo. Povsem zanemarjene so ostale čebulice, ki jih pravi ljubitelji čemaža nabirajo v poletnih in jesenskih mesecih. Uporabljajo jih sveže ali za izdelavo tinkture. Poznavalci svetujejo, da ga uživamo svežega. Listov ni priporočljivo sušiti. Svetujejo zmrzovanje, še najboljša pa je hramba v olivnem olju. Zaenkrat je čemaža dovolj, toda vprašanje je, kako dolgo še bo ob sedanjih vremenskih spremembah.