vestnik

Preverite, kako dolgo velja vaše covidno potrdilo. Zakaj imajo različne kombinacije drugačno veljavnost?

I. B., 3. 2. 2022
Bobo
Nov mesec je prinesel napovedano omejitev veljavnosti digitalnega covidnega potrdila o cepljenju za polnoletne.
Aktualno

Nov mesec je prinesel napovedano omejitev veljavnosti digitalnega covidnega potrdila o cepljenju za polnoletne.

Za prebivalce, ki so bili dvakrat cepljeni in se niso odločili za poživitveni odmerek, bo potrdilo veljalo 270 dni. »Vsi, ki so se polno cepili do 1. maja 2021, morajo prejeti tretji odmerek cepiva, da bi koda QR na njihovem PCT-potrdilu veljala še naprej,« pravijo na ministrstvu za zdravje.

Kot je razvidno v tabeli, je veljavnost potrdila na 270 dni omejena tudi, če ste dvakrat cepljeni in nato bolezen preboleli. V treh primerih pa je veljavnost potrdila neomejena. Prvi je, če ste trikrat cepljeni, potem imate na potrdilu s QR-kodo zapisan status 3/3. Neomejeno veljavnost prinaša tudi kombinacija prebolelosti in cepljenosti s poživitvenim odmerkom ter cepljenosti s cepivom Janssen in prejetja poživitvenega odmerka. V obeh primerih imate določen status 2/1. Samo status prebolelosti pa velja 180 dni od pozitivnega izvida PCR. 


Veljavnost covid potrdila o cepljenju in prebolevnosti
Vestnik.si
Veljavnost covid potrdila o cepljenju in prebolevnosti.

Zakaj potrdilo velja neomejen čas, če ste najprej zboleli za covidom in bili potem cepljeni tudi s poživitvenim odmerkom, pri tistih, ki so se cepili in šele nato zboleli, pa velja 270 dni? Na vladi pravijo, da so takšne smernice Evropske unije.

covidno-potrdilo hagt