vestnik

Preverite, kakšen okus sladoleda imamo Slovenci najraje

Vestnik.si, 24. 7. 2024
Jure Kljajić
Najraje imamo sladoled s piškoti.
Aktualno

V poletnih mesecih se prodaja sladoleda poveča za skoraj 80 %.

Po nedavnih raziskavah so inovativni kremni sladoledi z dodatki med Slovenci najbolj priljubljeni. Na vrhu lestvice okusov je sladoled s piškoti, sledita mu čokoladni sladoled in sladoled z okusom karamele. Klasika vanilije je prav tako priljubljena, medtem ko je med sadnimi sladoledi na prvem mestu jagodni okus. Najpogosteje posegamo po sladoledih v banjicah in lončkih, sledijo ledene lizike, korneti in sladoledi na palčkah.

Ljubljančani prevzemajo vodstvo v porabi sladoleda

Lani so Mariborčani veljali za večje ljubitelje sladoleda v primerjavi z Ljubljančani, vendar se je letos ta trend obrnil. Ljubljančani so letos naročili trikrat več sladoleda kot Mariborčani. Sladoled je zelo priljubljen tudi med Koprčani in Izolčani, sledijo jim Domžalčani in Kranjčani. Najpogosteje si Slovenci privoščijo sladoled med 15. in 19. uro, največkrat ob 17. uri, torej takoj po službi. Najraje si ga privoščimo ob koncu tedna, z nedeljo na prvem mestu, sledita ji sobota in petek.

Sladoled povezujemo z vročimi poletnimi dnevi, kar povzroči povečan prodajni trend. V primerjavi z januarjem in februarjem se je prodaja sladoleda v juniju in juliju povečala za 80 %. 



Trend: Sladoledi iz 100 % sadja

Ponudba sladoledov se ves čas razvija. V zadnjem obdobju opažamo rastočo priljubljenost sladoledov, narejenih iz 100 % sadja, saj si mnogi želijo uživati brez slabe vesti. Raste tudi priljubljenost sladoledov brez laktoze in veganskih sladoledov.

Kako je drugod v regiji?

V Evropi, kjer sladoled izvira, je poraba velika in na voljo je že skoraj sto različnih vrst. Srbi na prvo mesto postavljajo pistacijo, sledi vanilja in sladoled z okusom keksa plazma, medtem ko imajo Hrvati najraje sladoled s piškoti, podobno kot Slovenci.

simbolična, mlečni-izdelki, sladoled, mleko, smetana, sir
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.

sladoled poletje trendi