vestnik

Preverite, za kaj vse je uporabna kavna usedlina

Anja Vlaj, 26. 7. 2023
Pixabay
Kavno usedlino lahko uporabimo kot naravno gnojilo za rastline.
Aktualno

Brez kave si marsikdo ne zna predstavljati začetka dneva. Poleg tega, da nas zbudi pa lahko kavo oziroma kavno usedlino uporabimo tudi v številne druge namene doma, na vrtu in v lepotnih tretmajih.

Gnojilo za rastline

Kavno usedlino lahko uporabimo kot naravno gnojilo za rastline. Vsebuje namreč dušik, kalcij, kalij, železo, fosfor in krom, ki rastlinam pomagajo pri rasti. Varuje pa jih tudi pred škodljivci. Če bomo zemljo pognojili s kavno usedlino, nam bodo še posebej hvaležne rastline, ki imajo rade bolj kislo zemljo. To so, med drugim, hortenzije, vrtnice, magnolije, narcise in jagodičevje. Uporabimo jo lahko tako, da jo zmešamo z zemljo, s katero bomo presajali rastline, lahko jo raztrosimo okoli rastline in vmešamo med zemljo na vrtu ali pripravimo tekoče gnojilo. Slednje naredimo tako, da v vedru zmešamo dve skodelici usedline s petimi litri vode in pustimo stati čez noč. Z uporabo kavne usedline pa vseeno ne smemo pretiravati, saj bo v nasprotnem primeru tvorila skorjo, ki ne bo prepuščala vode. Lahko jo tudi najprej kompostiramo in jo nato dodamo prsti. Z gnojenjem s kavno usedlino bomo privabili tudi deževnike, ki bodo poskrbeli, da bo prst rahlejša in bogatejša. Izogibati pa se moramo gnojenja mladih rastlin, ki so bolj občutljive.

sladkor, simbolična, cuker, žlica, kava, zdravo-življenje
Jure Kljajić
Brez kave si marsikdo ne zna predstavljati začetka dneva. Poleg tega, da nas zbudi pa lahko kavo oziroma kavno usedlino uporabimo tudi v številne druge namene doma, na vrtu in v lepotnih tretmajih.

Kompost

Kavna usedlina je primerna tudi za kompost. Ker vsebuje veliko dušika, pripomore k hitrejši razgradnji organskih snovi v kompostu. Poleg tega prikrije tudi neprijeten vonj, se širi iz njega. Dodajanje komposta zemlji, pomaga da prst zadrži več vode in hranilnih snovi, ki jih rastline potrebujejo za rast. Sestavljen mora biti iz rjavega in zelenega dela. Najboljše je, če sta v razmerju 50 : 50. Kavna usedlina, pokošena trava in plevel predstavljajo zeleni del komposta. Suho listje, papir in slama pa rjavi del komposta.

Sredstvo za odganjanje insektov in škodljivcev

Kofein in diterpeni so za insekte toksični, zato lahko kavno usedlino uporabimo tudi kot sredstvo za odganjanje insektov in škodljivcev. Na takšen način se lahko znebimo predvsem komarjev, vinskih mušic, hroščev in tudi drugih škodljivcev. Insekte lahko preženemo že s tem, da posodico s kavno usedlino postavimo na mizo, saj ne marajo vonja kave. Raziskave so pokazale, da kavna usedlina, poleg tega da odganja komarje tudi pomaga, da se izleže manj komarjev. Pozorni pa moramo biti na to, da v stik z njo ne pridejo psi, saj je za njih smrtno nevarna. Lahko jo potresemo tudi okoli rastlin, s čimer bomo ustvarili pregrado, ki jo polži ne bodo prečkali.

Odstranjevanje bolh s hišnih ljubljenčkov

S pomočjo kavne usedline lahko na naraven način odstranimo bolhe z naših hišnih ljubljenčkov. Ko psa kopamo lahko po uporabi običajnega šampona, v dlako vtremo kavno usedlino in tako preženemo bolhe. Vseeno pa kavna usedlina ni tako učinkovita, kot šamponi, ki jih prodajajo v trgovini, zato bomo morali postopek večkrat ponoviti.

03b0906777412a2eaa778e192607023d
Pixabay
S pomočjo kavne usedline lahko na naraven način odstranimo bolhe z naših hišnih ljubljenčkov.

Kavna usedlina kot lepotni pripomoček

Kavno usedlino lahko uporabimo tudi za različne lepotne tretmaje. Če kavno usedlino zmešamo z olivnim ali kokosovim oljem, bomo dobili naravni piling za telo in obraz. Tako bomo odstranili odmrle celice kože, odmašili pore in spodbudili pretok krvi. Kofein preprečuje tudi kopičenje maščob v celicah, zato bo po uporabi pilinga s kavno usedlino, videz celulita manjši. Znebimo pa se lahko tudi podočnjakov. Čajno žličko usedline moramo dati na vlaženo papirnato brisačo in si jo za 20 minut položiti na oči. Protivnetna moč kofeina bo tako pomagala zmanjšati zabuhlost. Kavno usedlino lahko uporabimo tudi za krepitev in sijaj las. Potem, ko smo si lase umili s šamponom, moramo kavno usedlino nanesti na lase in jo po nekaj minutah sprati. S tem bomo tudi potemnili in začasno prekrili sive lase.

kavna usedlina na vrtu
Dreamstime
Kavno usedlino lahko uporabimo kot naravno gnojilo za rastline.

Popravilo popraskanega pohištva

Če se nam je popraskalo leseno pohištvo, lahko za popravilo uporabimo kavno usedlino. Slednjo zmešamo z vodo, da nastane pasta, ki jo vtremo v praske na pohištvu. Po desetih minutah s krpo obrišemo površino. Po potrebi postopek večkrat ponovimo.

Absorbira neprijetne vonjave

Kofein v kavni usedlini absorbira neprijetne vonjave. Povsod, kjer bi se radi znebili neprijetnih vonjav, moramo postaviti skodelico kavne usedline. Nekaj žlic je lahko vržemo tudi v odtok, dodamo malo mila in vročo vodo. To bo razgradilo maščobo in očistilo odtok. Vendar pa tega ne smemo početi prepogosto, saj se nam lahko odtok zamaši. Če v staro nogavico vsujemo kavno usedlino, jo zavežemo in položimo v čevlje, bomo tudi tam pregnali neprijetne vonjave. Kavno usedlino pa lahko uporabimo tudi pri umivanju rok, po tem, ko smo rezali čebulo ali česen.

Odmrzovanje tal

Kavno usedlino lahko uporabimo kot naravno gnojilo za rastline. Ker vsebuje dušik, ki je sredstvo za taljenje ledu, lahko kavno usedlino potresemo po poledenelih tleh in bo učinek podoben, kot če bi na tla potresli sol.

kava uporaba kavna-usedlina