vestnik

(pre)Vroč stolček šefa radenske občinske uprave: Leljak se je ekspresno razšel z Maučecem

Rok Šavel, 28. 7. 2023
Vida Toš
Tomaž Pliberšek je bil direktor občinske uprave v radenski občini od januarja 2019 do konca marca 2019, ko je bil imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje, ki ga je vodil Aleš Šabeder. Pliberšek in Leljak nista bila kompatibilna, zato ga je župan tako ali tako nameraval odsloviti. Vlada Roberta Goloba pa je Pliberška 28. julija imenovala za v.d. direktorja Urada Republike Slovenije za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, kjer je zamenjal nikogar drugega kot Šabedra.
Aktualno

V štirih letih že pet menjav na vrhu radenske občinske uprave.

Vodenje občinske uprave v Radencih je v zadnjih letih očitno postala ena najbolj nepredvidljivih dejavnosti. Poglejmo kronologijo. Pisalo se je leto 2019, prvi mandat župana Romana Leljaka, ko se je slednji odločil nekoliko prevetriti občinsko upravo, zato je dolgoletno direktorico Mojco Marovič zamenjal Tomaž Pliberšek. Doktor znanosti s področja gradbeništva, sicer Ptujčan, je že po nekaj mesecih, ko direktorskega stolčka v Radencih še ni dobro ogrel, sprejel nov izziv, saj ga je k sebi za državnega sekretarja poklical Aleš Šabeder, takratni minister za zdravje v vladi Marjana Šarca. Tudi, če novega izziva ne bi bilo, pa direktor radenske občinske uprave ne bi več bil, saj ga je Leljak nameraval odsloviti in je že spisal odločbo o njegovi razrešitvi.

seja-občinskega-sveta, občina-radenci
Rok Šavel
Sodelovanje Huga Maučeca in Romana Leljaka ni trajalo dolgo.

Odnosi med Pliberškom in Šabedrom naj bi se sicer ohladili, predvsem zaradi spornega dogajanja okoli zamenjave nadzornega inženirja pri novogradnji v celjski bolnišnici. Pliberšek, ki naj bi podpisoval dokumente v imenu ministrstva, je javno dejal, da mu je bilo to podtaknjeno, po poročanju medijev pa ga je nato Šabeder poslal na prisilni dopust. Zanimivo. Vlada je včeraj na dopisni seji razrešila Šabedra, ki je na ministrstvu za zdravje vodil Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu in je veljal za desno roko bivšega ministra Danijela Bešiča Loredana, in na njegovo mesto imenovala ravno Pliberška.


Bo Himelrajhova ostala dlje?


Po Pliberšku je vodenje radenske občinske prevzela njegova predhodnica Mojca Marovič, ki je bila na tem mestu kot vršilka dolžnosti do leta 2021, ko jo je zamenjala Sabina Gutalj. Pravnica, ki je pozornost javnosti pritegnila zaradi sodne bitke s soboško občino, svojim nekdanjim delodajalcem, je bila po dobrem letu prerazporejena na delovno mesto podsekretarja za pravne zadeve, na njeno delovno mesto pa je bila kot vršilka dolžnosti imenovana Maja Božič, zaposlena v radenski občinski upravi, in sicer za največ šest mesecev. Vmes je občina objavila nov razpis za vroč stolček direktorja radenske občinske uprave in to mesto je v začetku letošnjega leta prevzel Hugo Maučec, ki je bil nazadnje direktor Zavoda sv. Cirila in Metoda, v sklopu katerega delujeta dom za starejše Dom Janka Škrabana in glasbena šola, pred tem pa je bil dolga leta zaposlen v murskosoboški občinski upravi. Tudi Maučec ni zdržal dolgo. Le po nekaj mesecih se je namreč novopečeni direktor, ki je komajda nastopil petletni mandat, razšel z županom Romanom Leljakom. "Ni se izšlo, gospod Maučec ni za te zadeve, za vodenje občine," nam je novo menjavo potrdil radenski župan. Maučeca je kot vršilka dolžnosti zamenjala Simona Himelrajh, ki je bila doslej svetovalka za družbene dejavnosti v radenski občinski upravi. Občinsko upravo bo vodila vsaj šest mesecev, ali bo nato občina preko javnega razpisa iskala novega direktorja s polnim mandatom, pa še ni povsem gotovo, saj nam je Leljak namignil, da "imajo dovolj kadra v občinski upravi", kar bi lahko pomenilo, da bi se lahko vršenje dolžnosti še podaljševalo.

himelrajh
Twitter
Leljak je vsaj začasno rešitev za vodenje občinske uprave našel v Simoni Himelrajh, zaposleni v občinski upravi, ki je lani kandidirala za poslanko na listi SDS, njen stric Franc Himelrajh pa je danes svetnik v radenskem občinskem svetu.

Himelrajhova je bila sicer na lanskih državnozborskih volitvah kandidatka za poslanko na listi SDS, še pred tem, leta 2018 pa je kandidirala tudi za svetnico v Radencih na listi SDS. Takrat je za župana kandidiral tudi njen stric, Franc Himelrajh, ki je v mandatu 2022-2026 svetnik na listi SDS v radenskem občinskem svetu.

občina-radenci roman-leljak občinska-uprava direktor-občinske-uprave