vestnik

(PREVZEM) Pogrej in pojej v družbi Naturete

Rok Šavel, 7. 1. 2022
Vestnik.si
Slika je simbolična.
Aktualno

Soboškega proizvajalca pripravljenih jedi od francoskega giganta Fleury Michon prevzela Eta Kamnik. Prevzemu je takoj sledila sprememba v vodstvu podjetja, saj je Renato Murmayer zamenjal Marko Konič, ki je tudi prvi mož Ete Kamnik.

Že nekaj časa se je šušljalo, da utegne francoska skupina Fleury Michon, ki je bila od leta 2010 edina lastnica soboške družbe Proconi, izstopiti iz lastništva slovenskega proizvajalca pripravljene hrane. Dolgoletna direktorica družbe, ki trži znano blagovno znamko Pogrej in pojej, Renata Murmayer je lanskega avgusta, ko smo jo vprašali o morebitnih lastniških spremembah v podjetju, dejala, da tovrstnih informacij v skladu s pravili na francoskem borznem trgu, kjer kotira matično podjetje, zunaj rednih objav Fleury Michona v družbi Proconi ne smejo dajati. Toda v izdihljajih leta 2021 so se govorice vendarle uresničile.

Z novim lastništvom zelene številke

Družba Fleury Michon je bila kot edina družbenica na silvestrski dan izbrisana iz sodnega registra, namesto nje je bila kot družbenica vpisana Eta Kamnik, ki je med vodilnimi proizvajalci in ponudniki vložene in zamrznjene zelenjave, sadja in kisov pri nas, najbolj znana pa je njena blagovna znamka Natureta. Družba, ki je v 100-odstotni lasti investicijske družbe AG, je poslovno leto 2020 sklenila s skoraj 3,8 milijona evrov dobička, ustvarila pa je slabih 20 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje.

Necenzurirano prenos
Vestnik.si
Eta Kamnik

Proconi na drugi strani že vrsto let zaradi izgube kopiči negativni kapital, ta je konec leta 2020 znašal več kot 5,3 milijona evrov, v poslovnem poročilu pa so zapisali, da lastnik v letu 2021 zagotavlja izvedbo vseh potrebnih postopkov za kapitalsko ustreznost družbe.

Ta postopek je bil, kot kaže, prodaja 100-odstotnega deleža družbe, ki ima sedež in proizvodni obrat v Industrijski ulici. Prevzemu je takoj sledila sprememba v vodstvu podjetja, saj je Murmayerjevo zamenjal Marko Konič, ki je tudi prvi mož Ete Kamnik. Novopečeni direktor soboškega proizvajalca pripravljene hrane finančnih podrobnosti posla ne razkriva, saj je bila po njegovih navedbah to izrecna zahteva prodajalca, torej družbe Fleury Michon. »Eta Kamnik načrtuje, da bo na lokaciji v Murski Soboti naprej razvijala proizvodnjo. Glede na opremljenost in kadrovsko zasedbo verjamemo, da bomo tukaj postavili razvojni center za celotno skupino, in večjih pretresov glede zaposlitev ne pričakujemo,« je Konič za Vestnik povedal, kakšne načrte ima novi lastnik z družbo Proconi, ki je konec leta 2020 zaposlovala 75 ljudi. 

Proconi bo torej sedaj del Skupine AG, v kateri so poleg matične družbe in Ete Kamnik še podjetja Mestni pristan iz Ljubljane, Centralni park Ljubljana in Sončni vrt iz Turnišča. Prav v vseh je direktor Marko Konič.

pogrej-&-pojej eta-kamnik proconi